Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jsou požadavky a forma odložené stávky odborářů přiměřené?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

RADIM JANČURA

ředitel Student Agency

Úloha odborů je chránit zaměstnance před zaměstnavatelem, nikoli před státem. Je třeba se podívat, které odbory nejvíce křičely – byly to ty z Českých drah. A jaká je ekonomika ČD? Katastrofální. Ještě v roce 2007 byly ČD v zisku, ač dotace byly „jen“ devět miliard ročně, vloni dostaly o tři miliardy na dotacích více, a přesto skončí ve ztrátě přes miliardu. Zdanění benefitů by byla další půlmiliardy do minusu. Pokud jde odborům opravdu o železnici a jejich zaměstnance, nechť bojují s vlastním managementem. A nejde jen o platy managementu, který si posílá mzdu 12 milionů měsíčně pro čtrnáct vyvolených mimo účtárnu ČD, aby odbory neviděly to, co by správně měly.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

DANIEL MÜNICH

ekonom, CERGE-EI

Požadavky jsou to sobecké a forma, v podstatě vydírání, je krajně nepřiměřená. Daňové úlevy, které menšina odborářů vidí jako svou výhodu, znamenají automaticky nevýhodu pro většinu ostatních, kteří si na tyto daňové úlevy sáhnout nemohou. Daně neplatí nikdo rád, ale jde o nutné zlo, aby stát zajistil nespočet věcí a cílů, které si voliči včetně odborářů naporoučeli. Kdyby každá skupina občanů vyjadřovala svůj odpor k placení daní jako teď odboráři, země by se ocitla ve studené občanské válce a zmaru. Případný úspěch ve stávkovém vydírání většiny odborářskou menšinou může v politicky rozklížené zemi a uprostřed ekonomické krize zapůsobit jako rozbuška. Je krajně nezodpovědné si s ní takto zahrávat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

RICHARD FALBR

poslanec Evropského parlamentu

Především: právo na stávku je garantováno nejen českou ústavou, ale i mezinárodními úmluvami. Je věcí odborářů, jak, kdy a proč se rozhodnou stávkovat, a politikům nepřísluší do toho žvanit. A zejména ne takové nesmysly, jaké jsme si mohli přečíst nebo slyšet v poslední době. Vrcholem je pak prohlášení hradního odborníka na všechno, že je počínání odborářů darebné. Vedení odborových svazů u nás je voleno na sjezdech v tajných volbách, pokud se odborářům v odborových svazech nelíbí, mohou mu vyjádřit nedůvěru a sesadit je. Počínání našich odborářů v dopravě považuji za správné. Jde o výhody, o které by měli přijít.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JIŘÍ KITTNER

primátor Liberce

Jednání odborů je nepřiměřené – jednají z pozice síly, nenavrhují konstruktivní řešení, ale požadují zachování současného stavu. Benefity by měly být vztahem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a stát by do toho neměl nijak vstupovat, tedy ani tím, že umožní formou jakési „výjimky“ neplacení daní. Co se týče přiměřenosti stávky, ukazuje na zvláštní vyhrocenost jednání v české politice. Odbory by měly sloužit jako partner pro diskusi o změnách, kterými naše země nutně musí projít. Měly by také více dbát dobra svých členů, nikoli získávat laciné politické body populistickými kroky. Krátkodobé vítězství může znamenat totální prohru v dlouhodobějším horizontu. Ke státnímu bankrotu se nakonec můžeme také prostávkovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2010 pod titulkem Anketa: Jsou požadavky a forma odložené stávky odborářů přiměřené?