Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Muž bez minulosti

S Jiřím Pernesem přichází do Ústavu pro studium totalitních režimů normalizace

Je nepřijatelné, aby v čele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) stanul Jiří Pernes, student Večerní univerzity marxismu-leninismu a autor dílka, v němž oslavil Lidové milice, který svou minulost v klíčový okamžik zapřel. Podstatnější pro Pernesovo odmítnutí však je, že jde o člověka, který se svým přístupem k minulosti naprosto rozchází se základní ideou, na níž ústav stojí.

ÚSTR vznikl, aby roztřídil a zpřístupnil dokumenty totalitního režimu tak, aby se v minulých dějích mohl každý orientovat a udělat si na ně názor. Pernes je zastáncem odborné disputace a různých výkladů, v jejichž mlze může každý o minulosti tvrdit, co se mu zrovna hodí. Dobrou ukázku hned předvedl sám osobně, když – bez opory v ničem než ve své okamžité potřebě – prohlásil studium komunistické univerzity pro kované kádry za neškodnou, bezvýznamnou věc. Všichni ti, kteří docházku na VUML svého času odmítli jako nepřijatelné klanění režimu, se tak rázem stali zaslepenými hazardéry, kteří kvůli lpění na banalitách ohrozili kariéru a pohodlný život svůj i svých blízkých.

Vlastně jsem nic neřekl
Počátkem devadesátých let jsme stáli ve značném zmatku a nevědomosti nad otázkou, jaký mechanismus nás v totalitě ovládal. Měli jsme velmi kusé informace o fungování StB a jejích agentů a hlavně nás ovládal strach, aby jejich metody neovládly nebo neničily vznikající svobodu. Informací o možnostech a plánech protagonistů totality bylo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].