Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Malá noční můra

Přezdívají mu „Mozart“, kandidát na příštího premiéra Nizozemska Geert Wilders však zatím hraje jen na těch nejtemnějších strunách

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dvě zprávy z Nizozemska v posledních dnech naznačují, že v této zemi něco nehraje: stahuje své vojáky z Afghánistánu, ale průzkumy zároveň ukazují, že po červnových volbách by se v říši hodné královny Beatrix mohl stát premiérem radikál Geert Wilders (46). Tak jak je to? V zahraničí Nizozemci vzdávají boj proti islamistickým extremistům a doma si chtějí zvolit muže, který vyhlásil válku dokonce celému islámu?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ten rozpor je však možná jen zdánlivý a obě zprávy mohou svědčit o jediném: velká část Nizozemců už prostě nemá chuť dále trpělivě hledat cestu k mírovému soužití mezi křesťanským Západem a islámskou částí světa. Touží po jasném dělení mezi „námi“ a „nimi“, tedy zhruba šestiprocentní muslimskou menšinou v zemi a chtějí konečně slyšet jasné odpovědi na komplikované otázky.

Geert Wilders tyto odpovědi nejen nabízí, ale dokonce je pro ně ochoten obětovat svou osobní svobodu a možná i život. Takovou důslednost a odvahu oceňují nejen Nizozemci. Izraelsko-americký novinář Daniel Pipes koncem ledna nominoval Wilderse na titul „nejdůležitějšího žijícího Evropana“, který se prý dokonce může stát „osobou historického světového významu“.

Otázkou je, v jaké roli Wilders do učebnic dějin vstoupí. Jako populistický provokatér? Jako zachránce západní civilizace? Anebo naopak jako hrobník demokracie a právního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].