Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Hrabáč víc ví

Na webu je „vesnice“ plná expertů, kteří vám odpoví na cokoli.

Dlouho to vypadalo, že v hledání jehliček užitečných informací v haldách internetového sena nemůže nikdo trumfnout Google. Docela dobrý recept, jak seřadit stránky podle jejich důležitosti vzhledem k zadaným klíčovým slovům, už ale znají i konkurenti jako Seznam či Bing od Microsoftu. Proto teď programátoři přemýšlejí, jak dál.

Čím více internetové vyhledávače používáme, tím častěji narážíme na jejich limity. Člověka často napadají i otázky, o nichž ví, že na ně sebedůmyslnější stroj smysluplně odpovědět nedokáže. Buď o nich na internetu v nám srozumitelných jazycích ještě nikdo nic věrohodného nenapsal, nebo neznáme správná klíčová slova, jimiž bychom se zeptali. „Líbily se mi muzikály Producenti a Fantom v Opeře. Vlasy mě nebavily. Na co mám jít teď?“ „Jaké jsou v Evropě levnější lázně podobné Karlovým Varům?“ „Může se můj pes udusit, když se v noci zahrabe moc hluboko do peřin?“ „Je spotřebitelský úvěr nemorální?“

Mnohem zajímavější bývá zeptat se na takové věci jiných lidí, nejlépe těch, kteří už o problému něco vědí. Právě to nabízí na adrese http://vark.com vyhledávač nové generace Aardvark. (Slovo původně z afrikánštiny označuje hrabáče kapského, nevelkého savce s protaženým rypáčkem, trochu podobného mravenečníkovi.) Jeho hlavní devízou je, že nám bleskově najde znalce muzikálů, lázní, psů či morálky, ochotného alespoň stručně odpovědět nebo se o to alespoň pokusí.

Hvězdu nového oboru, zvaného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].