Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Protizákonné kobky

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jsou to přesně dva roky, co jsme v Respektu publikovali článek o komandu společnosti ČEZ, které drsným způsobem doma přepadávalo a vyslýchalo lidi, jež považovalo za neplatiče či zloděje elektřiny. Kdo nebyl ochoten okamžitě přijmout podmínky komanda, musel potom na výslech, kde byl vystaven velkému psychickému tlaku. Někteří lidé, kteří vystupovali v našem článku, to měli na místo schůzky v úřadovně ČEZ i 400 kilometrů. Čas jednání: v půl jedné ráno.

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V té době se kauza teprve rozbíhala a názory na případ se lišily. Mnozí považovali přístup ČEZ za správný, jiní zase říkali, že to není tak dramatické. Například na iDnes.cz vyšel po našem článku text, kde se mimo jiné psalo: „Až na tři stropní kamery působí pracovna vedoucího oddělení NTZ Karla Vaniše vcelku útulně. Zeleně vymalovaná místnost je jednou ze dvou ,kobek‘, jak je nazval týdeník Respekt. V těch energetici jednají s klienty, kteří odmítli podepsat protokol o zjištěném neoprávněném odběru elektřiny v jejich domě. Druhá je žlutooranžová a je vybavena jen stolem, židlemi – a neodmyslitelnou kamerou. ČEZ si zjevně dává záležet i na psychologii. ,Žlutá a oranžová povzbuzují, navozují otevřenost a radost, zatímco zelená působí klidně a přirozeně,‘ říká k tomu generální sekretář Cechu malířů a lakýrníků Pavel Žatečka.“

Je dobře, že od té doby se už noční výslechy nepovažují za radostnou událost. Dokazuje to i fakt, že minulý týden státní zástupce navrhl obžalovat 13 lidí z útvaru kontrolorů ČEZ z útisku. To dává naději, že se právu musejí podřídit i mamutí firmy s dobrými konexemi na držitele vlivu a moci.

Ale pojďme k aktuálnímu číslu. České výtvarné umění slaví úspěchy a co je důležité – i v zahraničí. Už delší dobu zdejší výtvarníci překvapují dobrými nápady, které díky svému talentu umějí také zrealizovat. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se začnou prosazovat i ve světě. Byť otázka času není přesně to, co rozhoduje. Mnohdy záleží na štěstí, zda si výtvarníka všimne někdo, kdo mu může pomoci vyrazit ze zdejší kotliny.

Zároveň ale také platí, že čím častěji se bude ve světě mluvit o tom, že výtvarná scéna je v Česku kvalitní, tím větší bude šance prorazit. Příští lovci talentů si totiž zdejší region zařadí nejen mezi ty, kde se brání progresivní architektuře, protože se nelíbí prezidentovi republiky, ale i ty, kde se daří těm, kteří něco umějí. Článek o výtvarnících najdete na str. 48 a autorem je Jan H. Vitvar.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2010 pod titulkem Editorial: Protizákonné kobky