Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Dvanáct týdnů do voleb

• Konkurz na „muže s bříškem“ sociálním demokratům nevyšel. V Lidovém domě zřejmě po zveřejnění informací MFD ohledně možného uplácení při nákupu obrněných transportérů zavládla panika. Jeden ze „svědků“ nahraných na skrytou kameru říkal, že o prodeji jednali i s vycházející hvězdou ČSSD, která má bříško a je z Prahy. Sociální demokraté ihned začali pátrat, na koho kromě stranického šéfa Jiřího Paroubka by mohl sedět tento popis. Liposukce by u předsedy už nic nezachránila, a tak se našla do té doby naprosto neznámá hvězda z Prahy 1 – Miloslav Kožnar. Chvíli tato teze trochu držela, pak ale pan Kožnar přiznal, že to nebyl on, ale že na něj lidé kolem Paroubka tlačili, aby to vzal na sebe. Varování pro všechny členy ČSSD s bříškem: Teď je řada na vás.

• Miloš Zeman se objevil na billboardech s mottem: Změňte politiku. Chvíli se zdálo, že je to provokace, vždyť tento muž má na svědomí většinu nešvarů, kterých se dnes snažíme zbavit. Pak nám to ale došlo. Zeman se rozhodl po delší době udělat něco pozitivního pro tuto zem a propůjčil svou tvář kampani proti návratu starých časů – Změňte politiku znamená, nevolte lidi, jako jsem já. Jeho fotografie skutečně funguje jako odstrašující příklad.

• Někdo z pražské ODS se zřejmě vrátil z návštěvy Běloruska. Jinak si nelze vysvětlit rozhodnutí ODS na pražském magistrátu, že zabrání pražskému zastupitelstvu, aby jednalo v dubnu a květnu. Důvod? ODS se nelíbí, že ji opoziční zastupitelé kritizují a tím ohrožují volební výsledek občanských demokratů. Teď už budou modří ptáci těžko strašit spojenectvím ČSSD a KSČM, když se chovají sami jako někdejší komunisté. Ti také zastupitelskou demokracii vytahovali jen tehdy, když se jim to hodilo.

• „Heleďte, když vám někdo neavizuje nějaký problém, tak to nezaznamenáte,“ tak Hospodářským novinám vysvětlil senátor ČSSD a šéf odborů Milan Štěch, proč na konci roku hlasoval pro zdanění zaměstnaneckých výhod a nyní je zase proti. Jestli tomu tak je, tak tedy AVIZUJEME PROBLÉM, že si zákonodárce nepřečte, pro co hlasuje, a neposlouchá ministra financí, který to otevřeně a nahlas ohlašuje.

• Jiří Paroubek chce zachránit český hokej. Pokud prý vyhraje volby, zařadí sport přímo pod kompetenci premiéra a pak zase začneme získávat medaile. Už nyní Paroubek varoval mladé hokejisty, aby neodjížděli do Kanady. „Nemají tam ani rodinné, ani trenérské zázemí, nemají nikoho, kdo by s nimi měl trpělivost. V tomhle tam panuje nelítostný kapitalismus, zato v českých klubech se aspoň hráči mohou trochu vyhrát.“ Ach, ten zlotřilý zaoceánský kapitalismus. Doufejme, že pokud premiérský protektorát nad hokejem nevyjde, vezme to Jiří Paroubek na sebe doslova a stane se příštím Jágrem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2010 pod titulkem Dvanáct týdnů do voleb