Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Chyťte doktora

Proč odchází mladí lékaři do zahraničí

Hledáme lékaře, nástup možný ihned. Podobný inzerát najdeme na internetových stránkách všech dvou stovek českých nemocnic, někde přidávají i byt nebo finanční bonus. I když podle ministerstva zdravotnictví akutní nedostatek lékařů nehrozí, v novinách se objevují varovné články o ohrožení zdravotní péče, snižujícím se počtu studentů medicíny a odchodech lékařů do zahraničí. Proč ale doktoři odcházejí, když je tu pracovních míst dostatek? Jak tomu zmatku mají rozumět pacienti?

Já jsem tu nonstop
Je dvacet minut po půlnoci, pronikavý zvonek rozráží nemocniční ticho. Dvacetiletou dívku přivezla do nemocnice sanitka, celý den zvracela a dělají se jí mžitky před očima. Když pobledlá slečna vejde do vyšetřovny, nelze na první pohled podle barvy pleti rozeznat, který obličej patří pacientce a který lékařce. Ta je totiž v tuto chvíli ve službě už sedmnáct hodin. Na svém oddělení ve Všeobecné fakultní nemocnici na pražském Karlově náměstí byla internistka Zuzana Šomlóová (26) jako každý den od sedmi do půl čtvrté, dnes ale navíc slouží noční službu. To znamená, že zůstane po práci na pohotovosti až do rána a pak opět půjde na internu. V součtu to dělá celkem 32 hodin v kuse a tento maraton absolvuje vedle svých běžných denních služeb třikrát do měsíce.

„Je to nebezpečné pro pacienty, po třiceti hodinách se prostě může stát nějaká chyba,“ říká ke svému úvazku Zuzana Šomlóová. Před časem se i kvůli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].