Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zůstat na palubě

Cíl pro právě startující rok je jasný – udržet si práci

Po roce 2009 svítí u české státní kasy téměř dvousetmiliardový minus, český průmysl ztratil meziročně zhruba pětinu výkonu a počet bankrotů ve všech sférách místního podnikání stoupl o 70 procent. Navzdory této temné trojkombinaci stále platí, že většina Čechů dopady krize na vlastní kůži stále nijak dramaticky nepocítila. Na rok 2010 ale pro všechny bliká jedna varovná kontrolka. Jde o to, jak obtížné bude v Česku udržet si práci, případně jak snadné bude hledání nového zaměstnání. Na co se můžeme podle aktuálních vyhlídek těšit?

Únor rozhodne
Podle posledních čísel je v Česku bez práce 8,6 procenta lidí. V porovnání s řadou evropských zemí to je příjemná hladina, například sousední Slovensko je na úrovni 12,4 procenta, ve Španělsku hovoří předpovědi dokonce o závratných 22 procentech. Na druhou stranu platí, že ještě před rokem byla tuzemská nezaměstnanost o polovičku nižší.

Vůbec nejsložitější je dnes situace pro čerstvé absolventy, především vysokých škol. Těch na konci roku přibylo ve frontách na úřadech práce zhruba dvanáct tisíc a další tisíce budou podle všeho následovat letos. Drtivá většina firem požaduje několikaletou praxi, kterou čerstvě vystudovaní nemohou nabídnout. Experti v celé Evropě v téhle souvislosti už dokonce mluví o „ztracené generaci“, která nemá šanci nastoupit hned po škole do práce ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].