Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Nejdůležitější úkoly, které Česko čekají v roce 2010

Letos nezažíváme mysterium konce milénia, ani osudovou osmičku. Jestli ale nějaký rok nese pro Česko rysy „osudovosti“, tak je to tento. V něm se bude do velké míry rozhodovat, jestli se udržíme v klubu zemí, které si umí efektně vládnout a řešit vzniklé problémy, nebo se zařadíme mezi ty ostatní, kteří tuhle schopnost nemají.

Čekají nás volby a s nimi jistě spousta silných řečí. V kampani se budeme dozvídat, jak je potřebné držet podporu stavebního spoření, rodičovské či výši platů státních zaměstnanců. Z druhé strany bude znít, jak hlavně nesmíme zvyšovat daně, zavádět regulace a určitě spousta dalších pravd. Zkusme ale pominout detaily (jakkoli pro mnoho lidí podstatné) a technickou stránku věci, kdo a pomocí jakých nástrojů bude prosazovat stěžejní témata. O ta totiž jde. Přitom těch opravdu nejdůležitějších pro tento rok vidíme pět bez ohledu na to, jak politicky reálné jejich prosazení bude.

Dluh
Úkolem číslo jedna je zkrocení schodků státního rozpočtu. Česko už od půlky devadesátých let nesplatilo ani korunu svého státního dluhu a postupem času se vypracovalo do pozice, kdy jen na úroky vydáváme částky srovnatelné s výdaji na školství. Předseda ČSSD má pravdu, že spousta zemí v Evropě je na tom hůř. Česká patálie s dluhem se ale krizí výrazně změnila. Tempo zadlužení nabralo nepoznanou rychlost a půjčit si peníze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].