Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Sršní hnízdo

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

„Neexistují žádní nevinní, existují však různé stupně zodpovědnosti.“ To je krédo Lisbeth Salanderové, jedné z nejsvéráznějších hrdinek současné literatury. Ústřední postava švédské detektivní trilogie Milénium, impulzivní hackerka ve věku něco přes dvacet s fotografickou pamětí, železnou fyzičkou a mimořádnými kombinačními schopnostmi, si žádné iluze o světě nedělá.

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ty rozhodně neměl ani muž, z jehož fantazie se zrodila. Stieg Larsson si sepisováním epické thrillerové ságy upouštěl po večerech páru psychického vypětí ze svého povolání investigativního žurnalisty. Rukopis stačil odevzdat těsně před svou předčasnou smrtí na infarkt. Asi by nevěřil vlastním očím, co se za těch pár let kolem Milénia strhlo. Dychtiví čtenáři ze Spojených států, kde vyvrcholení celé série vyjde až na konci května, jsou ochotni ve velkém kupovat v místních knihkupectvích jeho předražené britské vydání, které američtí obchodníci objednávají přes internet. Ani autor tohoto sloupku koneckonců nevydržel čekat na český překlad, objemný paperback závěrečného dílu s názvem The Girl Who Kicked The Hornets’ Nest (Dívka, která kopla do sršního hnízda) si nadělil k ježíšku.

Statistiky knižního trhu Larssona díky Miléniu v roce 2008 katapultovaly na pozici druhého nejprodávanějšího spisovatele na světě. Čtení je to návykové, napsané s citem pro dialogy i smyslem pro detaily policejní a novinářské práce. A tak nepřekvapila zpráva, že po možnosti adaptovat text sáhl před pár dny Hollywood. Trochu obscénní, ale pro globální filmový průmysl příznačná je přitom skutečnost, že samotným Švédům se celou trilogii v loňském roce už podařilo zfilmovat.

Lze jen doufat, že zatím neznámí tvůrci budou mít alespoň tolik soudnosti, že v anglickojazyčné verzi zachovají severské reálie a že pro roli nezkrotné literární amazonky zkusí najít nějaký nový herecký talent (jako se to povedlo skandinávským filmařům s Noomi Rapaceovou) a nerezervují ji pro nějakou z provařených hollywoodských hvězd. Představa, že hlavní hrdinku ztvárňuje Natalie Portmanová, Ellen Pageová nebo Kristen Bellová, o nichž se spekuluje, je skoro stejně bolestná jako traumata, která hrdou Lisbeth dohnala na nesmiřitelnou válečnou stezku proti mužům, kteří nenávidí ženy. Jak naznačuje citát v úvodu, Milénium je moralita. A rezonuje po celém světě mimo jiné proto, že se staví proti zneužívání moci na rovině politické, společenské i čistě genderové.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].