Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Odložená renesance

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nejen v Česku se mluví o masivních investicích do jaderné energetiky. Zatím však svět kolem jádra přešlapuje hodně opatrně.

Stavba třetího bloku finské atomové elektrárny Olkiluoto měla být startovním výstřelem celosvětového obratu k jaderné energii. Zdálo se, že tentokrát je vše dokonale promyšleno a nic se nemůže pokazit: dodavatel, francouzská firma Areva, se zavázal, že elektrárnu postaví za předem dohodnutou cenu. Za projekt se částečně zaručily vlády dvou evropských zemí. Finská společnost TVO, která si jaderný zdroj objednala, slíbila, že po celou dobu životnosti elektrárny bude využívat vyrobenou elektřinu a nedá přednost případnému levnějšímu zdroji. Stavba celosvětově prvního reaktoru nové generace, bezpečnějšího, účinnějšího a trvanlivějšího než reaktory generací předchozích, který má začít pracovat právě v této elektrárně, začala v roce 2005 a dokončena měla být letos v květnu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dnes je však na ostrově Olkiluoto v Botnickém zálivu stále jen staveniště pokryté lesem jeřábů.

„Pokazilo se úplně všechno,

“ konstatuje profesor

Stephen Thomas

, odborník na ekonomické aspekty jaderné energetiky z Greenwichské univerzity v Londýně. Den, kdy měl nový reaktor, jeden z nejvýkonnějších na světě, začít dodávat elektřinu do sítě, zůstává po čtyřech letech stavby téměř stejně vzdálen jako na začátku: poslední odhad zněl, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].