Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česká inteligence

Barokním kavalírem

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Do povědomí se zapsal jako historik barokní doby a spisovatel dosud v mnohém nepřekonaných knih o 17. a 18. století. A také jako člověk, který za komunistů vytrpěl víc než většina ostatních. Jen ve vězení strávil devět let; doba, po kterou nemohl publikovat, však byla třikrát delší. V osobním a názorovém vývoji pak prošel hned několikerou konverzí: nejdřív z katolíka v komunistu a pak zpět, bolestně, ale o to opravdověji.

Ale také od poezie, ve které začínal, se Kalista postupně propracoval k jejímu téměř opaku, historické vědě. A tu, aby to bylo složitější, v pozdějším věku stále víc provozoval jako básník: o čem jeho „barokní“ texty vypovídaly s jistotou, byla osobnost jejich pisatele. Do dávných dob se však Kalista trefil, jen pokud to šlo dohromady s jeho emotivitou.

Jednu z knih svých literárních medailonů nazval Tváře ve stínu. I on sám byl takovou tváří. Nabízel světlu jen nemnoho podstatného, plachý úsměv, zatímco většinu toho důležitějšího, hlavně pravdu o své nekonečné vnitřní samotě, překryl hlubinami šerosvitu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kamarád Wolker, přítel Pekař

Jeho život začal špatně. Velkou část dětství prožil vlivem častých nemocí upoutaný na lůžko, jen s knihami a fantaziemi o jejich hrdinech. Žil ve snech. Když se z ničeho nic, na gymnáziu v Mladé Boleslavi, nadechl a začal žít, málem ho ten příval čerstvého vzduchu porazil.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].