Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

2010: Rok, kdy se rozhodne

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vstup do každého roku provází pocit, že jde o něco zásadního. Tentokrát ale bezpečně nejde jen o novoroční opojení. České problémy se nakupily a politici se z nich jen tak nevylžou. A pokud se o to přesto pokusí, Bůh s námi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když má

Eduard Janota

odpovědět na otázku, co ho jako ministra financí nejvíc zaskočilo, zaváhá jen okamžik. „Čekal jsem, že politici nechají úřednickou vládu schválit nepopulární kroky,“ krčí Janota rameny ve chvíli, kdy už je jasné, že přinejmenším do voleb neuspěje jeho snaha reformovat zadlužený český státní rozpočet. Přitom tento dlouholetý rozpočtový praktik, pravá ruka několika ministrů, lépe než kdokoli jiný ví, že bez rozpočtových reforem čeká Česko už za několik málo let státní bankrot, a od začátku svého vstupu do kabinetu Jana Fischera to ostatně také veřejně říká.

Připomněl to i den před Vánocemi, kdy jej v jeho ministerské kanceláři navštívili novináři Respektu. Na ztichlých ministerských chodbách už vládl předvánoční klid, ministr seděl ve své kanceláři bez saka a kravaty, před sebou na pracovním stole měl talířek s hromádkou koupeného vánočního cukroví a malý trhací zápisník.

Několik dní předtím Eduard Janota vážně zvažoval, že kvůli nedostatečnému prosazení rozpočtových úspor odejde z vlády, teď má ale na zohýbaných lístcích papíru sepsaný seznam bodů, které chce v několika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].