Často hledáte, jak…
Obálka vydání 9/2009
9/2009 • 20.–27. 2. 2009

Média se bouří

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Komentáře

Máme naváto

Michal Komárek

Je to ironie, tragikomický obrázek přemrštěných ambicí: třicet devět sněžných děl je namířeno do míst, která zahltila sněhová kalamita. Děla měla zajistit dostatek umělého sněhu pro běžecké tratě mistrovství světa v Liberci. Stála čtyřicet dva miliony korun a nyní nemají co na práci.

Argentina na Dunaji

The Economist

Zkřížíme-li východní Asii z roku 1997 s Latinskou Amerikou v roce 2001, vyjde nám východní Evropa v roce 2009? Finanční trhy jsou již znepokojeny a zohledňují pravděpodobnost toho, že jedna nebo hned několik postkomunistických zemí v regionu nebudou schopny splácet svůj dluh.

Pokušení

Tereza Brdečková

Na letošním Berlinale vzbudil pozornost tříhodinový kanadský film Obklíčení aneb demokracie lapená do sítě neoliberalismu.

Dravci na síti

Petr Třešňák

S internetem je to jako s ekonomickou krizí – nikdo neví, co přijde zítra. Zatímco nad stále dostupnějšími informacemi a komunikací bez bariér západní společnost jásá, v poslední době se potvrzuje, že velkou neznámou zůstává otázka bezpečí.

Rozpolcená ODS

Erik Tabery

Odpor proti Lisabonské smlouvě, na kterém se už dlouho a dnes obzvlášť silně štěpí nejsilnější parlamentní strana, totiž vlastně nedává logiku.

Pryč od Bašného

Jaroslav Spurný

Podle libereckého státního zástupce Adama Bašného byla justičně-politická manipulace případem Čunek největší ranou pro pověst tuzemské spravedlnosti. Kvůli této – dnes už běžně přijímané a soudně schválené – větě, pronesené před třemi měsíci, byl Bašný minulý týden odvolán ze svého šéfovského postu.

Kultura

Alois Nebel: Okena

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Stařík a kocour

Jan Gregor

Rok 1974 byl v Hollywoodu na kvalitní filmy nebývale úrodný. O pozlacenou sošku Oscara za nejlepší herecký výkon se ucházela úctyhodná společnost. Přesvědčivému Al Pacinovi hrajícího Michaela Corleona ve dvojce Kmotra nebo fantastickému Jacku Nicholsonovi v hlavní roli soukromého očka v Čínské čtvrti nečekaně vytřel zrak Art Carney.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Přehlídka komiksové tvorby tajemné scénografky a ilustrátorky, jádro její výstavy tvoří příběh íránského writera Alona.

Hudba

Pavel Klusák

Americký mladík Condon Zach má rád východní a střední Evropu. Zvuky balkánské dechovky a francouzského hospodského šansonu zasnoubil s nezávislým rockem, dočkal se vřelého ohlasu i zmínek o kýči. Napotřetí přichází hned s dvojalbem.

Beyoncé: královna Obamova iPodu

Pavel Klusák

Její show bude vzorkem velikášského amerického zábavního průmyslu par excellence. Do Česka v dubnu zavítá sedmadvacetiletá Beyoncé Knowles, která před sólovou kariérou zpívala s hvězdným triem Destiny’s Child.

Mé číslo je mou součástí

Karolína Ryvolová

Rakouská Romka známá pod jménem Ceija Stojka, kterou v deseti letech s rodinou zavlekli do Osvětimi, přijela do Prahy pokřtít český překlad své vzpomínkové knihy Žijeme ve skrytu.

Chcete být milionářem?

Jan Gregor

Podle posledních dvou ročníků oscarového klání se zdá, že rozhodování akademiků koresponduje s celkovou náladou ve společnosti. Loňská nadílka depresivních, cynických a násilných snímků typu Až na krev, Michael Clayton nebo Tahle země není pro starý jako by předznamenávala příchod krize.

Učebnice obyčejného hrdinství

Karolína Vránková

Hana Soukupová, jinak redaktorka Českého rozhlasu, vedla rozhovory s devíti náhradními rodinami, nejdříve v polovině 90. let, a pak o deset let později. Výsledkem jsou jednoduché, nepřikrášlené a dojemné příběhy.

Odpoutaný Prométheus – liberál

Jaroslav Fiala

Esej amerického neokonzervativce Roberta Kagana Labyrint síly a ráj slabosti se stal bestsellerem přeloženým do více než pětadvaceti jazyků. Jeho kniha Nebezpečný národ. Zahraniční politika USA 1700–1900 takovou bombou není, přesto je ale v něčem podobná.

Novinky

Respekt

Druhé vydání románu z roku 2001, který byl o sedm let později zfilmován. Protagonista Zalknutí Viktor Mancini vymyslí dokonalý plán. Aby mohl platit lékařskou péči své matce, předstírá v restauracích, že se zalyká jídlem.

Dál, dál a dál

Pavel Šidák

Fantaskní prolínání filozofie s fikcí charakterizuje i nejnovější Ajvazovu knihu, dobrodružný román Cesta na jih. Můžeme jej do velké míry číst jako tresť autorovy dosavadní poetiky.

Anglicky: Divadlo

Magdaléna Platzová

„Expat“ je zkratka z anglického slova „expatriot“. Do češtiny je nepřeložitelná. Z „vystěhovalce“ prostě „expata“ neuděláte. Vystěhovalec, to je těžký osud svázaný do uzlíku, zatímco expat může znamenat i leccos zábavného, například divadlo.