Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Proč hudba?

Dosud nikdo neví, proč lidé na hudbu reagují. Ale ať již jsou vašimi pocity při zaslechnutí vánočních koled radost či utrpení, můžete si být jisti, že se věda snaží odhalit, proč tomu tak je.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jaká potřeba je žene? - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Jaká potřeba je žene? - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

„Hudba je prý pokrmem lásky, a tak mi hrajte dál, ať jsem jí přesycen,“ jak praví klasik. A není-li hudba pokrmem lásky, k čemu tedy přesně slouží? Produkce a konzumace hudby je podstatnou součástí ekonomiky. Prvním komerčním využitím hudebních nahrávek, pořízených na Edisonových fonografech, bylo přinést hudbu do obývacích pokojů a k piknikovým stolkům těch, kteří si nemohli dovolit zaplatit živé hudebníky. Dnes jsou lidé natolik obklopeni cizí hudbou, že ji berou jako samozřejmost, ale před pouhými sto lety většina lidí přišla s hudbou do styku leda při domácím prozpěvování, v kostele anebo díky hospodským muzikantům.

I jiné lidské potřeby byly díky moderní ekonomice ukojeny až přes míru. Muži i ženy jsou v současnosti bombardováni množstvím jídla vysoce převyšujícím životní potřeby a kvanty sexu (nebo aspoň jeho vyobrazeními) dalece nad potřeby reprodukce: a obojí dychtivě konzumují. Tato hojnost však vychází z objektivních potřeb. Jaká potřeba ovšem motivuje šíření hudby do té míry, že dospívající mládež v Americe tráví denně jejím poslechem 1,5 až 2,5 hodiny, tedy osminu bdělého času?

Sama skutečnost, že dotyční patří do této věkové kategorie, mluví pro jednu z hypotéz o funkci hudby. Zhruba 40 procent textů populárních písní pojednává o romantické lásce, sexuálních vztazích a sexuálním chování. Na shakespearovské teorii, že hudba je přinejmenším jedním z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].