Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Může v dnešní době aktivní novinář zastávat politické funkce?

Vaše otázky

Mám na mysli případ, kdy novinář pracuje například jako zastupitel v jednom městě a v jiném městě nebo kraji jako redaktor. Několikrát jsme podobné téma řešili s kolegy na katedře a nemohli jsme se shodnout.

MICHAL POLÁČEK, POSLUCHAČ OBORU ŽURNALISTIKA FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

Odpovídá místopředseda Syndikátu novinářů ČR Radko Kubičko:

Obecně platí, že novináři by se měli politickým funkcím vyhýbat. Na druhou stranu ale není možné vylučovat nějakou profesní skupinu z veřejného angažování. To by bylo i proti ústavě. A v Česku navíc není zas tolik lidí, kteří by měli chuť se angažovat. Takže je třeba posuzovat každý případ individuálně.

Rozhodně je nepřípustné, aby novinář zároveň psal a zároveň zastával placenou funkci, jako například starosta. To platí i o případu, kdy novinář píše politické zpravodajství a zároveň je třeba členem zastupitelstva.

Potom jsou ale kombinace, ve kterých se politická funkce s prací novináře nutně nevylučují. Když třeba někdo píše o módě, znamená to, že nemůže být zároveň ve své obci zastupitelem? To musí posoudit šéfredaktor daných novin. Novinář by mu měl v dostatečném předstihu oznámit, že se uchází o nějakou politickou funkci, a pokud vedení novin dojde k názoru, že souběh profese a funkce nevytváří střet zájmů, potom je možné politické angažmá novináře tolerovat.

Vše musí proběhnout transparentně. Čtenáři novin i voliči mají vědět, že se o nějakou politickou funkci uchází člen redakce, a měli by zároveň znát argumenty, podle kterých šéfredaktor dospěl k závěru, že v případě konkrétního redaktora nedochází ke střetu zájmů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2009 pod titulkem Může v dnešní době aktivní novinář zastávat politické funkce?