Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Matematika za pecí

Marta Štefánková se loni v prosinci vrátila po necelém roce ze své třetí mateřské zpět na akademickou půdu. A ani ne měsíc na to byl návrat korunován dvousettisícovým stipendiem firmy L’Oréal pro ženy ve vědě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Být vědkyní jaksi nebylo v plánu. (Docentka Štefánková) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Být vědkyní jaksi nebylo v plánu. (Docentka Štefánková) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

„Mamíí! Mamíí! Mamíí, prosím! Tak právě od tohoto trojhlasu si chodím odpočinout k matematice,“ glosuje svou aktuální situaci nejmladší docentka Slezské univerzity v Opavě a matka tří dětí Marta Štefánková. Loni v prosinci se vrátila po necelém roce ze své třetí mateřské zpět na akademickou půdu. A ani ne měsíc na to byl návrat korunován dvousettisícovým stipendiem firmy L’Oréal pro ženy ve vědě. Spolu s ní obdržely stejnou podporu v konkurenci téměř čtyř desítek prací ještě bioložka Alena Zíková a fyzička Viktoria Poterya.„Samozřejmě jsem ráda, že jsem se dostala mezi oceněné,“ říká Štefánková, pro niž je stipendium zároveň i dárkem k pětatřicátým narozeninám. A pro její okolí ilustrací, jak lze dnes v Česku skloubit špičkovou vědu s rolí matky.

Mimo plán

Cesta k vědecké kariéře nebyla v jejím případě nijak přímočará. Na počátku šlo spíše o znouzectnost. „Vždycky jsem věděla, že chci tři věci – učit, mít rodinu a zůstat v mém rodném městečku Bystřice nad Olší. Být vědkyní jaksi nebylo v plánu,“ vzpomíná Marta Štefánková. Po absolvování magisterského oboru učitelství matematiky a fyziky pro střední školy jí šéf matematického ústavu Slezské univerzity Jaroslav Smítal nabídl pokračovat dále v doktorandském studiu a stát se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].