Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Euro by teď byla obrovská výhoda

Leckomu se může zdát, že ČSSD rovná se tandem pánů Paroubek–Rath. Vedle nich je to ale také Jiří Havel, předlistopadový učitel politické ekonomie, dnes expert opozice na ekonomiku či školství a nově také stranický lídr pro evropské volby.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Havel - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Havel - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Leckomu se může zdát, že ČSSD rovná se tandem pánů Paroubek–Rath. Vedle nich je to ale také Jiří Havel, předlistopadový učitel politické ekonomie, dnes expert opozice na ekonomiku či školství a nově také stranický lídr pro evropské volby. Jak tedy tato umírněná tvář ČSSD při bližším pohledu vypadá?

Sešli jsme se u vás na fakultě a na dohled od nás píší vaši studenti písemky. Máte čas je opravit?

Oni mi to tu nechají a výsledky pak najdou na internetu, čili je to bez problému. Zabere mi to pět minut na jeden test, víc ne. Mám zkrácený úvazek jen na vyučování, takže už nebádám a asi bych taky v tuto chvíli nebyl nejobjektivnější vědec.

Kde se vaše politické angažmá kříží se svobodou vědeckého bádání?

Ono se zas tak moc nekříží, protože když se podíváte na většinu ideologů světa, tak jsou to lidé, kteří pocházejí většinou z kateder. Ale já alespoň mám takové drobné memento – když jsem se tu učil ekonomii, tak se říkalo, že je to politická věda, a to já nemám rád. Ostatně beru si tady předměty, které jsou víceméně technické a s idejemi zas tak moc nesouvisejí – finanční ekonomiku, směnky, úpravu kapitálových trhů…

Jak s vámi studenti diskutují? Přece jen vás nemusejí vnímat jako nestranného odborníka a vědce, ale jako politika, který mluví účelově. Neubírá vám to v očích těch mladých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].