Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dravci na síti

S internetem je to jako s ekonomickou krizí – nikdo neví, co přijde zítra. Zatímco nad stále dostupnějšími informacemi a komunikací bez bariér západní společnost jásá, v poslední době se potvrzuje, že velkou neznámou zůstává otázka bezpečí.

S internetem je to jako s ekonomickou krizí – nikdo neví, co přijde zítra. Zatímco nad stále dostupnějšími informacemi a komunikací bez bariér západní společnost jásá, v poslední době se potvrzuje, že velkou neznámou zůstává otázka bezpečí.

Přelet nad konopným polem

Švýcarští policisté měli na dva farmáře z kantonu Thurgau políčeno už delší dobu. Podezřívali je z napojení na skupinu obchodníků s drogami. Před razií se jeden z mužů zákona podíval na internet, aby si upřesnil polohu farmy. Využil přitom službu Google Earth, která umožňuje sledovat zemský povrch z výšky. Když se blížil k zemědělské usedlosti, zaujalo ho na monitoru velké zelené pole schované uvnitř lánu kukuřice. Podezření se potvrdilo a dobře ukrytá plantáž konopí, o níž policisté dosud nevěděli, nakonec spolu s další zabavenou sklizní vydala více než tunu marihuany a skončila zatčením šestnácti členů skupiny.

Případ, o němž nyní referovaly světové agentury, je jen malou ukázkou toho, jak internet rozšiřuje možnosti spravedlnosti. Předloni v říjnu si to poprvé vyzkoušel Interpol, když po celém světě rozšířil fotografii neznámého pedofila spolu s prosbou veřejnosti o spolupráci. Jen první den ji vidělo 1,6 milionu lidí, za další dva dny znala policie pachatele. Je téměř jisté, že o nějakých deset let dříve by kanadský učitel Christopher Paul Neil beztrestně zneužíval děti v Asii dál, v éře internetu byl za pár dnů za mřížemi.

Někdy se tomu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].