Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chcete být milionářem?

Podle posledních dvou ročníků oscarového klání se zdá, že rozhodování akademiků koresponduje s celkovou náladou ve společnosti. Loňská nadílka depresivních, cynických a násilných snímků typu Až na krev, Michael Clayton nebo Tahle země není pro starý jako by předznamenávala příchod krize.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zavoláme příteli na telefonu. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Zavoláme příteli na telefonu. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Podle posledních dvou ročníků oscarového klání se zdá, že rozhodování akademiků koresponduje s celkovou náladou ve společnosti. Loňská nadílka depresivních, cynických a násilných snímků typu Až na krev, Michael Clayton nebo Tahle země není pro starý jako by předznamenávala příchod krize. Letos měly podle počtu nominací i kurzů sázkových kanceláří největší šance na vítězství snímky se zřetelně pohádkovou či fantaskní fabulí – Podivuhodný případ Benjamina Buttona a zejména Milionář z chatrče britského režiséra Dannyho Boylea, který vstupuje do našich kin tento týden.

Nízkorozpočtový film, který koketuje s bolly-woodskou naivitou a s žitou realitou nemá absolutně nic společného, je nečekaným hitem filmové sezony. Důsledek recese a tendence utéct od chmurných ekonomických vyhlídek do bezproblémového filmového světa snů?

Něco pro Dickense

V době, kdy se tyto řádky objeví na stáncích, bude už jasné, jak toto přímočaré komediálně-sentimentální vyprávění o sirotkovi z bombajského slumu, který díky televizní soutěži získá dvacet milionů rupií a srdce životní lásky, na Oscarech uspělo. Autor scénáře Simon Beaufoy, který napsal mimo jiné úspěšný trhák o nezaměstnaných striptérech Do naha (1997), vytušil potenciál v módním zájmu o poetiku komerční indické kinematografie. Do atraktivního prostředí chaotické patnáctimilionové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].