Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Fatima se vdala za místního velitele, nejmocnějšího muže v okrese. Byl sice starší než ona, ale zase mohla mít, na co jen si pomyslí. Kdyby chtěla. Kdyby chtěl on. Ostatní holčičky Fatimě vůbec nezáviděly.

Česká republika offshore a inland

Z druhé strany Atlantického oceánu není Česká republika moc vidět. Skrz vzduch zamlžený informační solí probleskuje občas z druhého břehu jméno Václava Havla. Občas také „české zbraně“, Pavel Nedvěd, Martina Navrátilová nebo značka Škoda. A také Nesnesitelná lehkost bytí. Česká republika je díky těmto lidem a věcem vnímána mezi populacemi zemí vzdálených tisíce mil od Evropy veskrze pozitivně.

O městě v hrsti spisovatele, který se dívá na svět pohledem chrobáka, slyšeli lidé i v zapadlejších končinách, než je východní pobřeží Jižní Ameriky nebo zapadlá vesnice v Rocky Mountains. Pár jmen a pár slov tvoří celkově dobrý obraz. Ten možná pomáhají také vytvářet i Češi putující po světě. Stopa, kterou za sebou nechávají, může mít rozhodující vliv na životy jiných poutníků, ale třeba i na velké mezinárodní kontrakty. Dobré jméno země vytvořené hodinovým rozhovorem může mít větší vliv než měsíce komerčních dohadování.

A Česká republika má ve světě za oceánem dobré jméno.

Ovšem poutníkovi, který se ze světa vrací domů, se před očima odvíjí obraz zvláštního, možná subjektivního inferna, které pálí o to víc, o co rychleji jedou titulky v mateřštině.

V kotli český politiky se vaří politici s jejich neuvěřitelnou touhou nevyslovit, že politika je jenom přirozené pokračování jejich firemního marketingu a jako v papiňáku se pod šedavou oblohou dusí frustrace národa, který svoje hrdiny většinou poslal do vězení, do vyhnanství nebo do nebe.

DERER.BLOG.RESPEKT.CZ

Fatima se vdává

Fatima se vdala za místního velitele, nejmocnějšího muže v okrese. Byl sice starší než ona, ale zase mohla mít, na co jen si pomyslí. Kdyby chtěla. Kdyby chtěl on. Ostatní holčičky Fatimě vůbec nezáviděly. Kdo by se koneckonců chtěl vdávat v osmi letech, na manželovo postavení nehledě. Nejprve se oženil s Fatiminou sestrou, která ale záhy zemřela. Říkalo se, že ji umlátil k smrti. Zanedlouho poté se zjevil, popadl Fatimu a zase zmizel. Svatební noc se nekonala a novomanžel rovnou zavřel nevěstu do hliněné kobky s jedním oknem, které ani jedním směrem nemělo víc než třicet centimetrů. Na tři roky. Škvírka cely byla jediným zdrojem vzduchu a potravy i kontaktem s okolním světem. Ač většinu času bez světla, měla jako manželka nejdříve dozrát. Nebo si počkat, až jedna ze dvou dalších manželek přestane fungovat.

KOSTOHRYZ.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].