Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Argentina na Dunaji

Zkřížíme-li východní Asii z roku 1997 s Latinskou Amerikou v roce 2001, vyjde nám východní Evropa v roce 2009? Finanční trhy jsou již znepokojeny a zohledňují pravděpodobnost toho, že jedna nebo hned několik postkomunistických zemí v regionu nebudou schopny splácet svůj dluh.

Zkřížíme-li východní Asii z roku 1997 s Latinskou Amerikou v roce 2001, vyjde nám východní Evropa v roce 2009? Finanční trhy jsou již znepokojeny a zohledňují pravděpodobnost toho, že jedna nebo hned několik postkomunistických zemí v regionu nebudou schopny splácet svůj dluh.

Největší slabinou je finanční systém založený na kombinaci špatně řízených místních peněžních ústavů a dceřiných společností západních bank, jimž chybí řádný dohled. V letech hospodářského rozmachu spolykal tento systém zahraniční úvěry, čímž vznikly propastné schodky běžného účtu. Oba druhy bank mají nyní portfolia čím dál nevýhodnějších půjček – výsledek lehkomyslného úvěrování, často v cizích měnách.

Některé místní banky zkrachovaly a mnohé z těch, které jsou ve vlastnictví zahraničních bankovních domů, jsou dnes závislé na ochotě svých matek je i nadále financovat. Ty však mají doma svých starostí dost. Řecká vláda doporučila svým bankám, aby byly opatrnější v poskytování půjček na Balkáně. Rakouské půjčky východní Evropě odpovídají přibližně 80 procentům HDP této země.

Situace ve finančním sektoru je bezprostředním důvodem ke znepokojení, ovšem globální hospodářský pokles způsobuje ještě celou řadu dalších problémů. Export průmyslového zboží do západní Evropy se prudce snížil. Také imigranti, kteří na Západě pracují, budou jistě posílat domů méně peněz. Ukrajina, která je závislá na vývozu oceli a uhlí do Ruska, podle všeho ustoupila od tři měsíce staré dohody s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].