Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Židle z časů optimismu

Je to už patnáct let, co Janek Jaros pracoval v Londýně v marketingu gramofonových společností a prodával tam desky Sugarcubes. Se svou skotskou ženou si tehdy zařizoval první byt a docela ho prý bavilo procházet bazary, probírat starý nábytek a pak hledat informace o tom, kdo ho kdy navrhl a vyrobil. To byl začátek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Stačí mi jeden pohled a hned vím, jestli to stojí za to. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Stačí mi jeden pohled a hned vím, jestli to stojí za to. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Je to už patnáct let, co Janek Jaros pracoval v Londýně v marketingu gramofonových společností a prodával tam desky Sugarcubes. Se svou skotskou ženou si tehdy zařizoval první byt a docela ho prý bavilo procházet bazary, probírat starý nábytek a pak hledat informace o tom, kdo ho kdy navrhl a vyrobil.

To byl začátek. Když si zařizoval druhý byt už zase zpátky doma v Praze, něco ze starého nábytku začal také prodávat. A pak se rozhodl to nejlepší z 20. století znovu vyrábět. Dnes stojí jeho kopie kubistických křesílek v Bruselu, v místnosti českého předsednictví. V Radě Evropské unie si na tato hranatá křesílka sedají eurotvůrci, a pokud je snad kubismus trochu tlačí, mohou se utěšovat tím, že sedí na české klasice. „Návrhář Vlastislav Hofman je původně vytvořil v roce 1911 do bytu pro sochaře Josefa Mařatku,“ vysvětluje Jaros. Každý kus nábytku v jeho obchodě má svůj příběh s pointou.

Obchod je v pražské Celetné ulici, nad vchodem má nápis Modernista a uvnitř dvě podlaží designu z celého dvacátého století plus příslušné příběhy k tomu. Jsou tu další křesílka od Vlastislava Hofmana, který kromě nábytku spolunavrhoval třeba také mosty a hřbitov v Ďáblicích.

Byznys a péče o tradici

Je tady také nábytek od prvorepublikového designéra Jindřicha Halabaly, který vymýšlel moderní interiéry pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].