Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Učitel jako lovná zvěř

Učitelé bojují o přežití a volají po zavedení tvrdých trestů, žáci je v lepším případě ignorují, zesměšňují a natáčejí na mobilní telefony, v horším případě je fyzicky napadají. Zhruba tak vypadá mediální obraz dvou témat, která s nebývalou silou rozhýbala diskusi o našem základním školství.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „Bez opory rodičů i úřadů nemají učitelé šanci." (Jaroslav Štercl) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: „Bez opory rodičů i úřadů nemají učitelé šanci." (Jaroslav Štercl) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Učitelé bojují o přežití a volají po zavedení tvrdých trestů, žáci je v lepším případě ignorují, zesměšňují a natáčejí na mobilní telefony, v horším případě je fyzicky napadají. Zhruba tak vypadá mediální obraz dvou témat, která s nebývalou silou rozhýbala diskusi o našem základním školství. To první korunuje čerstvý průzkum, ze kterého vyplývá, že naprostá většina zdejších škol považuje za hlavní problém rostoucí agresivitu žáků a volá po větší ochraně pro učitele. Druhé téma reprezentuje kyberšikana – moderní forma kolektivního týrání, která se na našich školách stále častěji obrací proti učitelům.

Tento mediální obraz však není přesný. A zakrývá, s čím se dnes učitelé musejí opravdu vyrovnávat a o co jim vlastně jde.

Dotazník

„Poslední, co bychom chtěli, je měnit školy v nějaké represivní ústavy a dělat z učitelů policajty,“ říká Jaroslav Štercl (36), předseda Asociace pedagogů základního školství ČR. Tento učitel chemie, který tvrdí, že ještě po sedmnácti letech praxe ho učení baví a opravdu si ho užívá, skutečně na nějakého tvrdého agresivního kantora nevypadá. Je to ale překvapivé: právě on se totiž stal mediálním symbolem kantorského tažení za tvrdé tresty.

„Poslední, co bychom chtěli, je měnit školy v nějaké represivní ústavy a dělat z učitelů policajty.“ (J. Štercl)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].