Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sarkozy a jeho Češi

Urputný Francouz. Evropský šampionek. Už ho vypněte! Podobně titulovaly české deníky minulý týden prezidenta Nicolase Sarkozyho. Tyto „pocty“ od novinářů si vysloužil díky výzvě k návratu automobilky PSA Peugeot Citroën od břehů Labe do mateřské země.

Urputný Francouz. Evropský šampionek. Už ho vypněte! Podobně titulovaly české deníky minulý týden prezidenta Nicolase Sarkozyho. Tyto „pocty“ od novinářů si vysloužil díky výzvě k návratu automobilky PSA Peugeot Citroën od břehů Labe do mateřské země. Výrok to není jistě nejšťastnější a protekcionismem zavání na dálku. Než ho ale odsoudíme, nebo dokonce pod kotel zdejší mediální ironie ještě více přiložíme, zkusme se podívat na francouzský kontext, z něhož Sarkozy vychází.

Co by říkali v Praze

Před třemi týdny ve Francii proběhla celostátní stávka odborů. Protestovalo se proti velkorysým státním subvencím bankám v souvislosti s krizí ohroženým podniků, zejména automobilkám. Repete sociální nespokojenosti se připravuje na tento čtvrtek. Francouzi jsou zkrátka rozhořčeni, jak do velkých společností tečou státní peníze z kapes daňových poplatníků a zároveň tyto podniky daňové poplatníky propouštějí. Nehledě na to, že už dávno před finanční krizí desítky velkých francouzských firem, například světoznámá společnost Moulinex, využívaly státních podpor, aby ze dne na den brány svých továren částečně nebo úplně zavřely a přenesly svoji aktivitu do zemí s levnou pracovní silou. Jako například Peugeot Citroën do Česka.

Sarkozy je v zásadě stejný jako ostatní evropští politici.Ve Francii se tomu říká „delocalisation“. Tuto zkušenost zatím Češi naštěstí nemají. Určitě by se ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].