Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

S psychologem Jiřím Růžičkou o předškolní péči:

Když už musí svobodná matka volit péči v jeslích, podle čeho má volit? Případně kam doplňkově může docházet s dítětem pro občasnou kontrolu psychologa?

Když už musí svobodná matka volit péči v jeslích, podle čeho má volit? Případně kam doplňkově může docházet s dítětem pro občasnou kontrolu psychologa? Jsou taková centra v každém větším městě?

STANISLAVA PODHORNÍKOVÁ

Tohle je těžká volba. Já osobně bych zůstal(a) s dítětem doma. Ale chápu, že to někdy nejde. Potom bych se zeptal na jesle v okolí, získal co nejvíce informací a potom volil. Osobní reference patří k nejlepším. Dětských psychologů, zabývajících se věkovou skupinou 0–3 let není mnoho. Velmi chybí! Oni se totiž nezabývají pouze dítětem, ale vždycky též rodinou. Dítě je živým a neoddělitelným „orgánem“ rodiny. Bývá to její srdce – spolu s maminkou, samozřejmě. Žádná taková centra, o kterých hovoříte, bohužel neexistují.

Je pro dítě, které žije pouze s matkou (absence otce), vhodnější předškolní péče doma, nebo v jeslích (školce)?

VERONIKA TOPOLOVÁ

Děti, ať už mají nebo nemají otce, prospívají s matkou, která se o ně dobře stará, mnohem lépe než v jakýchkoli jeslích. Dokonce lze říci, že právě proto, že děti nemají otce, by do jeslí neměly být umisťovány vůbec. Jejich citové vazby a jemné pletivo vztahů je orientováno pouze na matku, která pak absencí velmi chybí. Tyto vazby jsou nezbytné ke zdravému rozvoji dětské duše, neboť vytvářejí vztah důvěry ke světu, pocit bezpečí a přátelství k lidem i ochotu ke spolupráci.

Jaký model péče v jeslích je podle vás tedy nejvhodnějším jak pro dítě, tak také pro jeho rodiče?

MARTINA VORÁČKOVÁ

Domnívám se, že jesle organizované v rezortu zdravotnictví se nakonec ukázaly lepší než jinde. Toto srovnání jsme měli v 80. letech se západní Evropou, která se paradoxně a k našemu velkému údivu jezdila k nám inspirovat. Nicméně se domnívám a znovu zdůrazňuji, že jesle nejsou nejlepším řešením péče o děti do tří let, protože ty potřebují především rodiče, rodinu, jejich lásku, zájem a trvalou péči.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2009 pod titulkem S psychologem Jiřím Růžičkou o předškolní péči: