Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Poslové jara z Afriky

To byl letos zase krásný Valentýn. Té lásky, těch růží. Těch kamionů. Těch kilometrů, těch emisí. Pražská květinářství hlásí za valentýnskou sobotu prodej trojnásobný až pětinásobný oproti normálu a na MDŽ to prý bude ještě lepší.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Na Valentýna raději kytku v květináči. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Na Valentýna raději kytku v květináči. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

To byl letos zase krásný Valentýn. Té lásky, těch růží. Těch kamionů. Těch kilometrů, těch emisí. Pražská květinářství hlásí za valentýnskou sobotu prodej trojnásobný až pětinásobný oproti normálu a na MDŽ to prý bude ještě lepší.

Znamená to ovšem, že se musí zvednout také tři až pětkrát víc letadel z Keni, Etiopie, Ekvádoru, Kolumbie, Izraele, Thajska. Ta pak letí do Amsterdamu, protože dvě třetiny řezaných květin v Evropě se prodávají přes nizozemskou květinovou burzu. A pak dále kamiony. Samozřejmě, že celou dobu se všechny ty růže, karafiáty a gerbery také chladí, protože jinak by se zamilovaní mohli obdařit nanejvýš senným nálevem, který však nenavozuje romantické pocity. Takže další emise.

Samozřejmě, na trhu jsou také narcisky a tulipány, vypěstované většinou přímo v Nizozemsku, Belgii, Německu. Což ovšem naše matky a milenky nijak neuklidní, protože podle výpočtů je pěstování květin ve vyhřívaných sklenících energeticky ještě náročnější (udává se, že jedna růže vyrostlá v Nizozemsku potřebovala osmnáct megajoulů, v Keni dva megajouly). Výjimkou není ani to, že se květiny z Německa dovezou na prodej do Nizozemska a pak zase přes Německo do Čech. A pokud si někdo svůj valentýnský pugét ještě zcela nezošklivil, pak je třeba připomenout také tuny pesticidů a herbicidů plus vyděračské obchodní metody a dřinu zaměstnanců za pár dolarů.

Řešení naštěstí existuje hned několik. Teď zjara třeba koupit si primulku. Je to sice plebejec, ale měl by to být také tuzemec, stejně jako další sezonní hrnkové květiny. Další možnost je koupit chryzantému, protože tyhle hřbitovní květy jsou jedny z mála řezaných, které se u nás pěstují. Bohužel však jen na podzim, takže by bylo potřeba ustavit ještě jeden svátek lásky až za hrob, a to na některý termín kolem Dušiček. Pak je tu ještě jedna varianta, u nás nová. Zakoupit květiny s nálepkou fair trade. V Hypernově a Albertu začali prodávat zatím férové růže, malou kytici za 49,90, velkou za 79,90 korun. Logo fair trade by mělo zaručit, že tyhle růže vyrostly alespoň s jistými ohledy k přírodě a zahradníkům. A další řešení je květiny prostě nekupovat. Je to stejně divná metafora lásky: rychloobrátkové zboží se spoustou externích nákladů a nejistá investice.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2009 pod titulkem Poslové jara z Afriky