Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

Po den a půl dlouhé diskusi se poslanci dohodli: novelizovaný zákon o poplatcích prošel těsnou většinou hlasů koaličních poslanců.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Sotva týden po setkání na Staroměstském náměstí uspořádali příznivci zesnulého architekta Jana Kaplického happening na pražské Letné. I tentokrát šlo o nerealizovaný Kaplického návrh Národní knihovny. Na místě plánované stavby organizátoři natáhli plachtu a začali symbolicky skládat základy budovy z knížek a časopisů. Podobné akce na podporu „chobotnice“ mají pokračovat. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Sotva týden po setkání na Staroměstském náměstí uspořádali příznivci zesnulého architekta Jana Kaplického happening na pražské Letné. I tentokrát šlo o nerealizovaný Kaplického návrh Národní knihovny. Na místě plánované stavby organizátoři natáhli plachtu a začali symbolicky skládat základy budovy z knížek a časopisů. Podobné akce na podporu „chobotnice“ mají pokračovat. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Souboj o poplatky vyhrála koalice

Po den a půl dlouhé diskusi se poslanci dohodli: novelizovaný zákon o poplatcích prošel těsnou většinou hlasů koaličních poslanců. Od poplatků budou osvobozeny děti do 18 let. Důchodcům nad 65 let se snižuje finanční limit (z 5000 na 2500 korun), po jehož překročení poplatky platit nemusejí. Radikálnější verze zákona, který poplatky ruší úplně, se opozici nepodařilo prosadit.

Podle šéfa poslanců ČSSD Bohuslava Sobotky ale předloží opoziční poslanci svůj návrh znovu. Vzápětí po hlasování ve sněmovně dosavadní spojenec Davida Ratha a šéf České lékařské komory Milan Kubek vyzval dopisem šéfy krajů, aby přestali poplatky lidem proplácet. Kvůli proplácení podle něj vzrůstá chaos ve zdravotnictví.

Propouštět bude snazší

Jako „lék na krizi“ představil ministr Petr Nečas nový zákoník práce, podle kterého by firmy mohly snadněji propouštět zaměstnance a ušetřily na odvodech státu. Výpovědní lhůta se podle zákoníku má zkrátit na jeden měsíc ze současných tří. Mění se i pravidla pro vyplácení odstupného. Zatímco dnes činí tři měsíční platy, v novém režimu by se odstupné počítalo podle odpracovaných let (dva až čtyři platy). Zkušební doba se naopak prodlouží ze současných tří měsíců na čtyři.

Kromě toho Nečas plánuje prodloužit dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin ročně. Tyto dohody, které využívají třeba ženy na mateřské nebo sezonní pracovníci v zemědělství, přitom mají jednu velkou výhodu: neplatí se zdravotní ani sociální pojištění.

Piráti silnic přijdou o auta

Šéf dopravní policie Leoš Tržil vyzval své muže, aby začali řidičům zabavovat auta. Zákon to umožňuje, zabavování aut se však praktikuje jen v některých regionech. Nejvíce aut zabavuje policie na Zlínsku – dvacet za půl roku. Podle zákona mohou policisté zabavené auto sešrotovat, prodat, nebo si ho ponechat.

Razie u Berana

Protikorupční policie podnikla razii v sídle úvěrové společnosti miliardáře Davida Berana. Firma Profi Credit měla podle podezření policistů připravit stát v letech 2001 až 2007 o čtvrt miliardy korun. Stovka policistů prohledala sídlo firmy v Pardubicích i pobočky v Chrudimi a Praze.

David Beran patří mezi nejbohatší lidi v Česku. Na počátku devadesátých let začínal jako prodejce kopírek, později začal investovat do průmyslu a finančnictví. V minulosti spolupracoval například s majitelem českých ropných nalezišť Karlem Komárkem, se kterým vede dodnes několik soudních sporů.

Zákon trestá stalkery

Desítky textových zpráv denně, neustálé telefonování nebo sledování v okolí domova i na cestě do práce, oběti takového pronásledování zažívají nekonečnou noční můru. Teď by jim mohla ulehčit život novela občanského soudního řádu, který poslanci už projednali v prvním čtení. Pokud bude oběti stalkingu hrozit nebezpečí, může soud násilníkovi pronásledování zakázat. Při překročení tohoto zákazu by mu pak hrozila pokuta až sto tisíc korun. Také nový trestní zákoník považuje neustálé sledování za trestný čin. Ten však bude platit až od ledna 2010.

Další skandál kolem libereckého mistrovství světa

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s financováním libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování. Z kontroly NKÚ vyplynulo, že chyb se dopustilo ministerstvo školství, liberecká univerzita a také liberecký magistrát.

Trestní oznámení se týká například podezření z trestných činů podvodu nebo úvěrového podvodu, jde přitom o nejasnosti kolem využití desítek milionů korun. Těsně před zahájením mistrovství se tak objevuje další skandál.

Přípravu libereckého šampionátu jich provází už mnoho: neustálé zvyšování požadavků na státní dotace, ničím nezdůvodněné odvolání šéfa organizačního výboru Romana Kumpošta nebo nechvalně proslulé navážení sněhu na běžecké tratě z chráněných oblastí Jizerských hor při generálce na závody v loňském roce patří k těm nejznámějším.

Antikomunista Paroubek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek znovu změnil svůj názor na spolupráci s komunisty. Ve zprávě pro víkendový sjezd strany objasňuje, proč je nemůže pozvat do vlády. Nedostatečně se prý vyrovnali s minulostí, odmítají členství v NATO a Lisabonskou smlouvu. Postoj šéfa socialistů překvapuje přinejmenším proto, že sociální demokraté po vyhraných krajských volbách vládnou ve dvou hejtmanstvích s komunisty přímo, ve třech se opírají o jejich tichou podporu. Paroubkův ambivalentní vztah ke stalinistické straně se ukázal v minulosti už několikrát. V roce 2006 coby předseda kabinetu tvrdil, že vláda s komunisty je absurdní představou, zatímco s nimi proti vůli koaličních partnerů schvaloval klíčové normy, například zákoník práce. Komentátoři spekulují, že za jeho současnou rétorikou mohou být blížící se volby do Evropského parlamentu a klesající popularita socialistů.

Definitivní trest pro člena StB

Příslušník komunistické Státní bezpečnosti Jiří Šimák si odsedí 3,5 roku za týrání disidentů. Ústavní soud bez veřejného jednání odmítl jeho stížnost. Šimák byl spolu s dalším členem StB Zbyňkem Dudkem obviněn už před čtrnácti lety ze zneužití pravomoci veřejného činitele. V osmdesátých letech minulého století se oba podíleli na takzvané akci Asanace, která měla vypudit disidenty ze země. Oba podle soudu mučili disidenta Zbyňka Benýška. Na služebně StB ho bili do břicha, lili mu na hlavu vodu a škrtili ho mokrým ručníkem.

Zbyňku Dudkovi loni potvrdil Nejvyšší soud stejně vysoký trest jako Šimákovi. Akce Asanace postihla i další disidenty jako Zinu Freundovou, hudebníky Jaroslava Hutku a Vlastimila Třešňáka, duchovního a písničkáře Svatopluka Karáska nebo herce Pavla Landovského.

Tajná zpráva BIS o kauze Savoy

Minulý týden naznačil nový vývoj v kauze Savoy. Vláda oznámila, že dostane na stůl zprávu BIS o kauze, a premiér Mirek Topolánek nevyloučil, že by některé její části mohly být zveřejněny. Jde o rok starý skandál, který významně ovlivnil volbu prezidenta – novinářům tehdy někdo poskytl záznam z kamery v pražském hotelu Savoy, na nichž je zachycena schůzka Klausova kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa.

Kvůli úniku nahrávky už byli obviněni dva lidé – bývalý pracovník rozvědky a bývalý policista. Rovněž novinářka serveru Aktuálně.cz Sabina Slonková dostala dvacetitisícovou pokutu, když odmítla sdělit zdroj, který jí nahrávku poskytl.

Soupeř pro Ahmadínežáda

Na důležité křižovatce se letos v létě ocitne Írán. Svou kandidaturu na post prezidenta oznámil nejliberálnější íránský prezident během třiceti let, které uplynuly od islámské revoluce, Muhammad Chátamí. Utká se s Mahmúdem Ahmadínežádem, který je nyní mimořádně nepopulární. Klíčové bude, jak se před volbami zachovají konzervativní duchovní, kteří Chátamímu během jeho vlády v letech 1997 až 2005 křížili reformní plány.

Volby v Izraeli

Výsledkem je nový pat. Řeč je o předčasných volbách, v nichž minulé úterý Izraelci rozhodovali o obsazení 120 křesel Knesetu a nové vládě. Podle předběžných výsledků (oficiálně budou potvrzeny tento týden) sice zvítězila s osmadvaceti křesly vládní Kadima v čele se současnou ministryní zahraničí Cipi Livniovou, je jí to ale málo platné. S minimální ztrátou jednoho křesla jí dotahuje konzervativní Likud vedený někdejším premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Ten má šanci se do premiérského křesla vrátit. Se slušným výsledkem totiž dopadly další pravicové síly, hlavně třetí nejúspěšnější ultrapravicový Avigdor Lieberman, a Netanjahu má větší šance sestavit koalici. Všeobecně se tedy očekává, že přestože tradice velí pověřit sestavením vlády šéfa nejúspěšnější strany, prezident Šimon Peres se nejspíš obrátí na Netanjahua. Izraelská média ho považují za pravého vítěze voleb.

Velký kompromis v Zimbabwe

Nečekané se stalo v Zimbabwe skutečností. Opoziční lídr Morgan Tsvangirai minulou středu složil premiérskou přísahu do rukou prezidenta Roberta Mugabeho. Ten potřebuje účast Tsvangiraie ve vládě k tomu, aby do země stižené nedostatkem potravin a hospodářským kolapsem začaly opět plynout zahraniční investice. Jenže investoři budou zatím vyčkávat na dění příštích měsíců.

Fungování budoucí vlády však zůstává nejasné – obě strany si například dělí kontrolu nad ministerstvem vnitra, Mugabe nadále ovládá armádu a tajné služby a ve vězení dosud sedí opoziční aktivisté.

Tsvangirai, který se ještě před pár měsíci ze strachu o svůj život skrýval v zahraničí, podle svých slov Mugabemu ustoupil v zájmu hladových spoluobčanů. Nyní mu hrozí, že ho mazaný Mugabe bude vinit za případné neúspěchy nové vlády.

Koho má svět rád?

Nejoblíbenějším státem na světě je stejně jako vloni Německo. Vyplývá to z výzkumu BBC World Service, která se jako každým rokem ptala obyvatel 21 zemí na to, jak hodnotí vliv významných zemí na dění ve světě. Roli Německa kladně hodnotilo 61 procent respondentů.

Oproti minulému roku se změnil názor na chování velmocí. Číně nepomohly ani olympijské hry a její vliv na světovou politiku kladně posuzovalo 39 procent dotázaných, o šest méně než vloni. Podobně se zhoršila pověst Ruska, o němž se kladně vyjádřilo 30 procent respondentů. O pět procent naopak stoupla obliba Spojených států, které letos chválilo 40 procent respondentů.

Nejhorší pověst ze všech šestnácti hodnocených zemí měly Írán, Pákistán a Izrael.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2009 pod titulkem Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu