Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Slovenský pokus o omluvu

Amerika má silnou tradici „kultury omluvy“, která je z evropského pohledu někdy až poněkud obsesivní, nicméně ve střední Evropě by si zasloužila více pozornosti. Na Slovensku totiž právě jeden pokus o omluvu vyvolal bouřlivý odpor.

„Myslím, že jsem to nezvládl,“ řekl americký prezident Barack Obama dva týdny po svém nástupu do úřadu a veřejně se omluvil za své chyby. Měl na mysli některé nominace svých lidí do funkcí, zejména Toma Daschlea na ministra zdravotnictví, o němž se provalilo, že neplatil daně (Daschle se nominace vzdal). Amerika má silnou tradici „kultury omluvy“, která je z evropského pohledu někdy až poněkud obsesivní, nicméně ve střední Evropě by si zasloužila více pozornosti. Na Slovensku totiž právě jeden pokus o omluvu vyvolal bouřlivý odpor.

Mea culpa

„Kupování poslanců byla chyba. Opozice si to musí přiznat a splatit voličům svůj morální dluh,“ prohlásil nedávno místopředseda opozičních křesťanských demokratů (KDH) Daniel Lipšic, politik mladší generace, který se mimochodem netají obdivem k Americe.

Svými slovy otevřel starou a – jak se rychle ukázalo – nezahojenou ránu slovenské politiky. V roce 2005 se menšinová vláda Mikuláše Dzurindy, v níž byl Lipšic ministrem spravedlnosti, ocitla v úzkých, protože tehdejší opozice v čele s dnešním premiérem Robertem Ficem zablokovala parlament. Situace byla zoufalá, až jednoho dne, doslova nad ránem, dva poslanci ze strany Vladimíra Mečiara otočili a začali hlasovat s koalicí. Vláda mohla pokračovat. „Nemůžeme dodnes dělat z lidí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].