Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Mene tekel na zdi

Mít za přítele investičního bankéře může být velmi užitečné. Vidíte, jak mravně sporné a riskantní jsou mnohé půjčky a akcie a jaké to je zažít v břiše obludy jménem finanční trh nejdříve zázračné zmnožení zisků, a poté ještě zázračnější rozpuštění peněžní hodnoty.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilija Trojanow - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Ilija Trojanow - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Ilija Trojanow

(1965) se narodil v Bulharsku, ale vyrůstal v Německu a v Keni. Vystudoval práva a etnologii na mnichovské univerzitě. Poté žil několik let v Bombaji a Kapském Městě. Věnoval se africké literatuře, kterou překládá do němčiny. Dnes žije ve Vídni. Je autorem 19 knih, z nichž vyšly česky Sběratel světů a Moje Afrika: Mýty a všední realita.

Mít za přítele investičního bankéře může být velmi užitečné. Vidíte, jak mravně sporné a riskantní jsou mnohé půjčky a akcie a jaké to je zažít v břiše obludy jménem finanční trh nejdříve zázračné zmnožení zisků, a poté ještě zázračnější rozpuštění peněžní hodnoty. Já takového přítele mám a požádal jsem ho, aby mi o tom vyprávěl. Já jen zapisoval.

Můj známý bankéř vypráví: Nikdo v mém byznysu nemohl předvídat, že to může být tak zlé. I když mnozí z nás už byli nějaký čas, tak od začátku roku, nastaveni na klesající tendenci. Mám smíšené pocity. Banky společně s ratingovými agenturami (takzvaně nezávislými posuzovateli bonity cenných papírů) přinesly investorovi hromadu jedovatých produktů, které investoři nikdy neměli kupovat. Šílené bylo, že argumentem, jak co nejlépe prodat různé finanční deriváty, bylo právě riziko, že kupec mohl přijít téměř o všechno. Nakupovali, protože tím mohli nafouknout své vlastní bilance do neuvěřitelných rozměrů.

To na jedné straně. Na druhé straně se všichni –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].