Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Koruna na houpačce

Ještě před několika měsíci se zdálo, že naše ekonomika je odsouzena k úspěchu a česká koruna k posilování. Pak přišla světová krize, která sice tvrdě zasáhla ekonomiku, ne však víru v její schopnost se z ní dostat. Zato víra v neporazitelnost koruny byla naopak citelně otřesena.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kdo na tom vydělá? - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Kdo na tom vydělá? - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Ještě před několika měsíci se zdálo, že naše ekonomika je odsouzena k úspěchu a česká koruna k posilování. Pak přišla světová krize, která sice tvrdě zasáhla ekonomiku, ne však víru v její schopnost se z ní dostat. Zato víra v neporazitelnost koruny byla naopak citelně otřesena.

Nejprve se sice koruna – k radosti ekonomů a většiny podnikatelů – již v říjnu vrátila k hladině z počátku roku 2008 (25–26 Kč za euro) a odmazala rychlé posílení (k 23 Kč za euro) z července. Nyní se však obchoduje na úrovni obvyklé pro rok 2006, tedy 28,50 Kč za euro. I když je její cena téměř o čtvrtinu nižší než před necelým půlrokem, nezdá se, že by se investoři předháněli ji nakupovat.

Korunu netáhne dolů ani tak obava z toho, že naši ekonomiku zasáhne obzvláště silná recese, jako spíše pohled investorů na celý náš propojený region, v němž jsou některé země makroekonomicky výrazně křehčí než ta naše. To jen dále zvyšuje opatrnost investorů vůči menším zemím s vlastní měnou. Nakupování aktiv v takovýchto měnách se totiž díky možnému oslabení měny může stát velmi nevýhodnou investicí.

Nicméně, pokud vůbec měla česká koruna zažít „slabší chvilky“, tak dnes je ta správná doba. Levná koruna by mohla pomoci našim exportérům k vyšším ziskům, zvýšit atraktivitu nákupu českých aktiv (třeba i investic) a zlevněním služeb lákat zahraniční klienty.

Dva faktory

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].