Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak se ruší poplatky

Pokud by chtěl někdo v Česku založit hitparádu politických stupidit, máme tu horkého favorita na první místo: a sice nynější „krajské“ rušení zdravotnických poplatků. Česko už sice zažilo mnohé, tak dokonalou výhru formy nad obsahem jsme tu ale zřejmě ještě neměli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Pokud by chtěl někdo v Česku založit hitparádu politických stupidit, máme tu horkého favorita na první místo: a sice nynější „krajské“ rušení zdravotnických poplatků. Česko už sice zažilo mnohé, tak dokonalou výhru formy nad obsahem jsme tu ale zřejmě ještě neměli.

Kvůli slibu sociální demokracie osvobodit lidi od poplatku za lékaře uvedly krajské úřady do chodu krkolomný byrokratický mechanismus, který za pomoci stamilionových částek, složitých darovacích smluv a jiného papírování, vysoké režie, útoku na férovou hospodářskou soutěž, přepadových kontrol a dalších věcí má lidem ušetřit poplatek ve výši jednoho eura. Nebo také jednoho piva v hospodě.

Výsledkem jsou vystresovaní lékárníci, dlouhé fronty, najímání ochranek na jejich zvládnutí a celkový chaos, neboť situace je v každém kraji trochu jiná. Navíc vůbec není jisté, že třeba za léky lidé ušetří. Některé lékárny si totiž výpadek třicetikorunového poplatku vynahrazují vyšší cenou léků.

Ponechme teď stranou, jestli poplatky za lékařskou péči jsou, nebo nejsou dobrý nápad. Pokud ovšem sociální demokracii vadí, mohla je zrušit obvyklou cestou – hlasováním v parlamentu, až na to bude mít dost hlasů. Jenže mocenský apetit Paroubkovy strany byl tentokrát silnější než smysl pro realitu, a tak slíbila za hlasy v krajských volbách zrušit poplatky dřív. Jak teď ale vidíme – také za jakoukoli cenu. A to i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].