Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dobrou noc, sladké sny

Dobrý retro film se pozná podle toho, že nejen úspěšně vystihuje dobovou atmosféru, ale ještě se něčím vztahuje k aktuální současnosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Dobrý retro film se pozná podle toho, že nejen úspěšně vystihuje dobovou atmosféru, ale ještě se něčím vztahuje k aktuální současnosti. Druhý režijní počin populárního amerického herce George ClooneyhoDobrou noc a hodně štěstí (2005) tato kritéria splňuje. Nejen že se v něm s citem pro detail rekonstruuje duch padesátých let. Příběh o legendárním televizním komentátorovi a reportérovi Edwardu R. Murrowovi (David Strathairn) a jeho boji s neslavně známým wisconsinským senátorem Josephem McCarthym má však co říci i dnes. Vyprávění o novinářské legendě vystavené dehonestující kampani ze strany demagogického politika rezonovalo ve Spojených státech v době „války proti terorismu“ a operace v Iráku, kdy byly občas kritické hlasy vůči vládní agendě nálepkovány jako nevlastenecké.

„Myslel jsem, že je vhodný čas upozornit na to, jak se strach využívá k umlčení politické debaty,“ vyjádřil se režisér k prvotnímu impulzu, proč podruhé v kariéře sedl na režisérskou stoličku. Oblast médií je Clooneymu blízká. Už ve svém prvním snímku Milujte svého zabijáka (2002) adaptoval mystifikační memoáry televizního moderátora a baviče Chucka Barrise. Na vznik portrétu Murrowa pak určitě měla vliv skutečnost, že tato kmenová tvář stanice CBS byla profesním vzorem Clooneyho otce, který dlouhá léta působil také jako moderátor televizních zpráv.

Komorní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].