Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Není pravda, že Česká televize neslouží žádné politické straně, jak se někdy říká. Ona totiž slouží všem politickým stranám.

Televizní hra na vyváženost

Není pravda, že Česká televize neslouží žádné politické straně, jak se někdy říká. Ona totiž slouží všem politickým stranám. Důkazem je, jak vypadá televizní zpravodajství. Naposled jsme to mohli vidět 24. ledna večer, když ČT informovala o rozhovoru s Davidem Rathem uveřejněném ten den v Lidových novinách. Rath tam zmínil jako příklad úspěšného boje s ekonomickou krizí Hitlerovo zbrojení ve 30. letech. (…) Jde o způsob, jak o tom ČT referuje: zmíní výrok o Hitlerovi v LN, pak vyjádření Ratha, že šlo jen o historický exkurz a že Hitlera neobdivuje. Dál je střih na Paroubka, který práci LN označí za „nechutný případ naprosto tendenčního přístupu“. Což – jak dodá Česká televize – Lidové noviny „odmítají“. Vše jde jako obvykle v rychlém sledu, a pokud to vůbec divák stačil sledovat, musí poněkud znejistět: tak jsou LN „nechutné a tendenční“, jak nám k večeři oznamuje Paroubek? Nebo šéf ČSSD vaří z vody a snaží se hodit skandální výrok Ratha na jiné? Jenže to se nikdo ze zpráv ČT nedozví.

SVEHLA.BLOG.RESPEKT.CZ

Nízkoemisní zóny

Jako efektivní opatření pro dosažení dýchatelnějšího vzduchu ve městech se ukazuje zavádění tzv. nízkoemisních zón.

V roce 1996 zavedl Göteborg jako první město ve Švédsku tzv. ekologické nebo nízkoemisní zóny. Vozidla stará devět až patnáct let mohla v zónách operovat jen v případě, pokud byla dovybavena prachovým filtrem nebo novým motorem. Speciální povolení za jednorázový poplatek byla k dispozici pro vozidla, která potřebovala vjet do zóny jen zřídka. Starší vozidla byla nucena požádat o speciální povolení. Míra respektování zóny byla přes 90 procent. (…) V zónách se emise prachových částic z nákladní dopravy podařilo snížit zhruba o 40 procent. Úspěšný švédský experiment už inspiroval řadu dalších měst nejen ve Skandinávii, ale v dalších evropských zemích.

SUTA.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].