Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Ať si rodiče vyberou

O tom, proč ministerstvo práce odmítá výrazně zvýšit počet zdejších jeslí, v nichž je tu na 283 tisíc dětí jen 1700 míst, jsme mluvili s Nečasovým poradcem pro tuto problematiku Vojtěchem Bellingem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vojtěch Belling - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Vojtěch Belling - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Ministr práce Petr Nečas se ostře postavil proti záměru Evropské unie rozšířit svobodnou volbu rodičů ve věci péče o jejich malé děti. O tom, proč ministerstvo práce odmítá výrazně zvýšit počet zdejších jeslí, v nichž je tu na 283 tisíc dětí jen 1700 míst, jsme mluvili s Nečasovým poradcem pro tuto problematiku Vojtěchem Bellingem.

„Prosazujeme svobodnou volbu rodičů.“ Tak zní váš hlavní argument pro zrušení závazku EU, že do roku 2010 by měla třetina dětí do tří let mít možnost chodit do jeslí. Kdo a jak tímto doporučením „svobodnou volbu“ omezuje?

Problém vidím především v tom, že ten závazek by vedl k tomu, že by nutil státy ke zřízení takových zařízení. Ty by pak tlačily na rodiče dětí, aby je do jeslí posílali, když už je jednou zřídily.

Unie ale žádný stát do ničeho netlačí, chce jen rozšířit možnost svobodné volby rodičů. Proč vy naopak chcete omezit „svobodu volby“ těch českých žen, které se chtějí po porodu vrátit do práce rychleji než za tři roky běžné zdejší mateřské?

Omezovat můžeme něco, co existuje. A jeslí tolik není, není tedy co omezovat. Kdyby tu byla poptávka, ocitli bychom se samozřejmě v jiné situaci. Ale ta tu také není.

O co opíráte váš pocit, že „poptávka tu není“?

Vyplývá to z řady průzkumů.

V Česku je na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].