Často hledáte, jak…
Obálka vydání 6/2009
6/2009 • 28. 1. – 4. 2. 2009

Republika Rath

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Hudba

Pavel Klusák

Zajímavé hudební novinky

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Chtíč z močálu

Jan Gregor

První film, natočený celý v jazyce australských domorodců, začíná vtipem, naznačujícím odlišnosti ve vnímání a vyprávění příběhů mezi kulturami: „Kdysi dávno ve vzdálené zemi,“ deklamuje charismatický hlas mimo obraz, zatímco kamera se kochá jízdou nad nedozírným podmáčeným lesem. „Ne, takhle to není. Dělám si legraci. Prostě vám budu vyprávět příběh.“ Slova patří nepřítomnému vypravěči, kterého ve filmu Deset kánoí (2006) ztvárňuje David Gulpilil.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Alois Nebel: Medvěd 2

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Devět sil Dagmar Voňkové

Pavel Klusák

Umí vykřiknout „Hej!“ způsobem, jaký jsme léta neslyšeli. Svírá kytaru pevně, její síla je velká a ženská, kde může, tam odstrčí mikrofon a zpívá lidem do očí unplugged. V osmdesátých letech patřila k českému hudebnímu exportu po boku Ivy Bittové. Jestliže se o Dagmar Voňkové dnes píše méně, neznamená to, že ztratila tvůrčí energii, která jako by proudila z přírodních časů matriarchátu.

Podivuhodný kouzelník

Jan Gregor

Hlavní hrdina snímku Podivuhodný případ Benjamina Buttona má o čtrnáct let mladšího bratříčka. Jmenuje se Forrest Gump. Autorem scénáře o trampotách muže, žijícího od tělesného stáří pozpátku k dětství, je totiž Eric Roth.

Kdo zastřelil Mesiáše?

Jan H. Vitvar

V dobrých detektivkách to tak bývá: vrahem je vždycky ten, od kterého to čtenář nejméně čeká. Překvapivá pointa je důležitá. Jenže v Židovském policejním klubu Michaela Chabona (1963) je nakonec vyústění celého příběhu nejméně zajímavé a – přiznejme – i nejméně povedené. A přesto je to dobrá kniha.

Barokní evropský bestseller

Viktor Šlajchrt

Když Veleslavín zdědil nakladatelství svého tchána Jiřího Melantricha z Aventina, nutně potřeboval stabilizovat podnik nějakou finanční injekcí. Sáhl proto po osvědčeném bestselleru. Od prvního vydání Karionovy Kroniky světa tehdy uběhlo více než půlstoletí, ale původní německá verze i latinský překlad se stále vydávaly po celé Evropě. Česky tato kniha poprvé vyšla už v roce 1541.

Nepatřit nikomu než sobě

Jaroslav Formánek

Vydání esejů Hrady skutečné a povětrné představuje další splacený dluh české kulturní obce vůči tomuto dlouhá léta opomíjenému filozofovi a spisovateli. Laikovi zároveň nabízí vhodný vstup do Šafaříkova myšlenkového univerza a připravuje půdu k možnému postupu dál.

Kde končí ideály

Magdaléna Platzová

Norbert W. a Michael K. jsou němečtí nakladatelé. Ještě před třemi lety byli přáteli, ale když se dnes potkají, jen se chladně pozdraví. Co se stalo? Každý z nich vydal Bílou velrybu Hermana Melvilla v jiném překladu. A oba mají zastánce a odpůrce, kteří jsou ochotni se za „svého“ Melvilla pohádat.

Komentáře

Mladá fikce dnes

Jan H. Vitvar

Současné výtvarné umění rádo kombinuje realitu s fikcí, pravdu s mystifikací, hrůzu s humorem. Ukazuje tak, že si v dnešním světě nemůžeme být ničím jistí, mimo jiné ani tím, co nám předkládají masová média, protože realita se v jejich podání často mění v realitu mediální, všelijak upravenou a pokroucenou.

Boj o český balíček

Luděk Niedermayer

Do diskuse o způsobu, jak u nás zmírnit dopady světové hospodářské krize, se minulý týden zapojil nejdůležitější hráč – vláda. Na prvním jednání vládní ekonomické rady zazněly více než dvě stovky námětů a není tedy pochyb, že i Česko bude mít brzy protikrizový balíček.

Íránský hlavolam

The Economist

Minulý týden prohlásil Barack Obama v jedné arabské televizní stanici, že pokud budou země jako Írán ochotny rozevřít prsty zaťaté v pěst, Amerika jim podá ruku.

České zbraně proti Rusku

Jaroslav Spurný

Dekret ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, podle kterého je moskevská vláda povinna zavést ekonomické sankce proti zemím vyzbrojujícím Gruzii, se týká především České republiky.

Vláda kontrolorů

Marek Švehla

Jsou Češi národem potenciálních delikventů, u nichž má stát právo – kdykoliv to uzná za potřebné – zkontrolovat, jestli něco náhodou neprovedli? Nebo jsou společností svobodných lidí, které není možné bez jasných pravidel otravovat kontrolami? Tahle sugestivní otázka má možná překvapivou odpověď: první možnost tady platila za komunistů a fakticky přetrvává dodnes. Minulý týden ale díky nenápadnému výnosu Ústavního soudu ožila naděje, že se časem posuneme do druhé polohy.

Česko

Velká hra o Paroubka

Erik Tabery

Vláda otevřela cestu k přímé volbě prezidenta. Opozici se to nelíbí. Už v těchto dvou větách je skryté překvapení. Vždyť ve vládě je ODS, která byla vždy proti přímému hlasování, a v opozici je ČSSD, jež hlásala, že je zase rozhodně pro. Co se to tedy děje?

Republika Rath

Ondřej Kundra

Čistky mezi úředníky, zestátnění soukromých nemocnic, výhrůžky nečekanými nočními přepadovkami. Podle opozice vládne nový hejtman David Rath (ČSSD) ve Středočeském kraji „politikou strachu“. Místem, kde to prý lze nejlépe vidět, je tamní zdravotnictví.

Výletů už bylo dost

Kateřina Čopjaková

Nový ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb začal s vervou. Brzy po nástupu slíbil, že odstartuje kolečkem po sociálně vyloučených lokalitách a už tento týden se chystá do Brna. Kromě seznamování se s romskými ghetty je ale především nutné dotáhnout zásadní projekt, který s nimi souvisí.

Systém běží skvěle

Bára Procházková

Scénář toho večera patří pro spoustu lidí k nočním můrám.
Tentokrát se naplnil poté, co občané jedné z brněnských ulic zavolali policii na vietnamského souseda, který se jim zdál příliš hlučný. Třiačtyřicetiletý Hoang Son Lam zásah nepřežil. Detaily neznáme, ale vše nasvědčuje tomu, že jeden z trojice policistů mu za přihlížení kolegů zlámal žebra a protrhl slezinu.

Pichlík a Kubice před soudem

Jaroslav Spurný

Zdeněk Pichlík, ještě před pěti lety šéf pražské kriminálky, přišel minulý týden k soudu jako muž obžalovaný z pomoci zločincům. Z původního rozsáhlého vyšetřování pražských policejních špiček v tom zůstal sám a stal se symbolem korupce v policejní práci. Rozsudek však nepadl.