Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Zamlčená nespravedlnost

Slovo priorita dnes už nic neznamená. Zákonodárci v Evropské unii a v USA se nemohou shodnout na tom, co je nejdůležitější. Někteří říkají, že hrozbou číslo jedna je globální oteplování, jiní poukazují na riziko hladu, další mluví o energetické nezávislosti na nestabilních dodavatelích.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ján Žilinský - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Ján Žilinský - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Ján Žilinský

(1985) studuje ekonomii na Harvardově univerzitě. V létě 2006 pracoval v kanceláři guvernéra Schwarzeneggera a v létě 2007 na London School of Economics a v bratislavském institutu INEKO. Je členem redakční rady studentského deníku The Harvard Crimson a autorem statí o politice a ekonomice.

Slovo priorita dnes už nic neznamená. Zákonodárci v Evropské unii a v USA se nemohou shodnout na tom, co je nejdůležitější. Někteří říkají, že hrozbou číslo jedna je globální oteplování, jiní poukazují na riziko hladu (které je ovšem s klimatickými změnami spojeno), další mluví o energetické nezávislosti na nestabilních dodavatelích.

Téměř úplné ticho je však kolem jiného problému. Je to do jisté míry logické, vzhledem k velkému množství výzev, jimž čelí také předsedající země EU, tedy Česká republika. To ale nic nemění na tom, že na mnoha místech planety přetrvává systematická nespravedlnost vůči specifické skupině obyvatelstva – ženám.

V mnoha částech světa nemají ženy adekvátní přístup ke vzdělání a zdravotní péči a důvody jsou ekonomické, kulturní nebo náboženské. Dokonce i v tak demokratické zemi, jako je Indie, existují tzv. dohodnuté sňatky, kdy si žena nemůže svobodně vybrat manžela. Ženy bez vzdělání nemají ponětí o konceptu plánovaného rodičovství, nemají možnost rozhodovat o vlastním osudu. Základní informace, jako například…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].