Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Třetí revoluce

Čeho se skutečně obávám, je „třetí vlna“ nacionalismu. Vzedme se z hlubin ekonomické krize. Snaživé střední třídy ztrácejí půdu pod nohama. Přicházejí o zaměstnání, úspory a kontakty, všichni ti modernizátoři, přívrženci rychlé evropeizace, pracovníci špičkových odvětví. Na jejich volání o pomoc nepřichází z Bruselu, Berlína či Vídně odpověď.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: László Lengyel - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: László Lengyel - Autor: Archiv • Autor: Respekt

László Lengyel

(1950) je maďarský ekonom a politolog, napsal několik knih o maďarské politice a společnosti v posledních dvaceti letech, přednáší na Univerzitě Loránda Eötvösa v Budapešti, je generálním ředitelem Institutu pro výzkum financí.

Rok 1989 přinesl středovýchodní Evropě demokratické revoluce, v nichž se ideje nezávislosti a suverenity spojily s demokratickou, evropskou a západně orientovanou transformací. Jenže už v letech 1990–91 startovaly nacionalistické etnické „revoluce“, které hlásaly druhou změnu režimu. Šly napříč východní Evropou: od pogromu v rumunském Tirgu Mureš přes rozpadávající se Jugoslávii po drsně sametový rozchod Čechů a Slováků, od teorie maďarského Csurky o mezinárodním spiknutí až po polské fanatiky. Tato první nacionalistická vlna byla protiruská, ale také protiněmecká, antisemitská, vylučující národnostní menšiny, proklínající Evropu, Ameriku a západní svět. Do čerstvých protiliberálních a protiprivatizačních vášní se vmísila historická ublíženost a zlost na to, že nenastal západní blahobyt, že přišla nezaměstnanost, vysoká inflace a ztráta jistot.

Začaly se psát nové dějiny: ublížené a výjimečné, jedině pravé a nade vším stojící chorvatské, maďarské, polské, české, rumunské, slovenské, srbské, ukrajinské. Zrodily se nové státy, symboly, hymny, uniformy. To vše vyplavalo na povrch z hluboké studny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].