Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

My a jediná jistota

Všichni se hrnou do sálu, lidé vstávají ze židlí a pod pódiem pomalu začíná být těsno. Jsme na narozeninové party v Teplé nedaleko Mariánských Lázní a v sále místní hospody za chvíli začne něco opravdu výjimečného. Na pódium za bouřlivého potlesku přichází pětice žen s bubny, kytarami, saxofonem a pianem. Je to podle legendy první česká dívčí rocková skupina Zuby nehty.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Sedí paní v tramvaji, na klíně má dorty... (Koncert z roku 2003) - Autor: Kryštof Havlice • Autor: Respekt
Fotografie: Sedí paní v tramvaji, na klíně má dorty... (Koncert z roku 2003) - Autor: Kryštof Havlice • Autor: Respekt

Všichni se hrnou do sálu, lidé vstávají ze židlí a pod pódiem pomalu začíná být těsno. Jsme na narozeninové party v Teplé nedaleko Mariánských Lázní a v sále místní hospody za chvíli začne něco opravdu výjimečného. Na pódium za bouřlivého potlesku přichází pětice žen s bubny, kytarami, saxofonem a pianem. Je to podle legendy první česká dívčí rocková skupina Zuby nehty. V osmdesátých letech se díky textům ironizujícím dobovou „roli ženy“ a syrovému projevu stala vedle skupin, jako byli Psí vojáci,Jasná páka nebo Už jsme doma, ozdobou místní alternativní hudební scény.

Na přelomu tisíciletí Zuby nehty svoji kariéru vyplněnou pěti deskami a několika turné po Evropě ukončily. Před dvěma lety ale kapelu v původní sestavě opět obnovily. Rozesmátá děvčata z konce sedmdesátých let vystřídaly ženy kolem padesátky zaměstnané vlastními kariérami a rodinami. A směrem k mužům stejně naléhavě jako kdysi mluví o „jediné jistotě“, že „já nerozumím tobě a ty mně“.

Pusinky z filozofický

„Vždycky po škole jsme s kamarádkami seděly u magneťáku a nábožně poslouchaly Pink Floyd, Boba Dylana, Patti Smith nebo tehdejší horkou novinku – punk. Bylo to něco úplně magického, byly jsme v ráji a myslely si, že je to revoluce,“ vzpomíná na hudební začátky baskytaristka Pavla Jonssonová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].