Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Láska k oběživu

Slováci mají rádi euro, protože důvěřují Evropě

Už několik měsíců funguje na Slovensku webová stránka www.ukradli.sk, kterou zřídila opoziční strana SDKÚ. Stránka je obžalobou současné vlády z korupce a neschopnosti: každá z desítek jejích afér má vlastní kolonku a sumu, o kterou měli být daňoví poplatníci okradeni. Sumy jsou ohromující: jejich součet momentálně činí přes 90 miliard. Ať už je výpočet SDKÚ správný či ne, číslo by mělo v každém případě znít jinak: tři miliardy. Už rok se totiž na Slovensku platí i krade v eurech.

Poněkud dětinský trik záměny korun a eur (devadesátka vypadá mnohem děsivěji než pouhá trojka), který ostatně podle potřeby využívá na veřejnosti i samotná vláda, je však jen nepodstatným vedlejším efektem mnohem významnějšího jevu: Slovensko zapomnělo na korunu s téměř zázračnou lehkostí a je historicky první zemí eurozóny, kde obliba eura mezi obyvatelstvem začala po zavedení stoupat s jeho používáním.

Podle posledního průzkumu jsou s eurem spokojeny tři čtvrtiny Slováků a jsou rády, že vratkou iluzi o měnové suverenitě mají z krku. Nejde jen o hrdost na to, že ve střední Evropě dokončili kompletní integraci do EU jako první. Slováci patří k nejvděčnějším Evropanům vůbec a popularita Bruselu je dvojnásobná ve srovnání s popularitou domácí vlády. Toto vzhlížení k vnější moci má…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].