Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Horké dny v Kodani

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Právě skončený světový klimatický summit byl emocionálně vypjatou záležitostí. Naděje, že se svět shodne alespoň na základních principech boje s globálním oteplováním, tu ale je

Kodaň, „hlavní město“ světových klimatických vyjednávání, se probouzí do chladného a nepříjemně vlhkého rána, padá sníh s deštěm. Přesto tu v následujících hodinách bude docela horko. Je středa 16. prosince, desátý den světového summitu OSN, jehož jednání má pozítří skončit a zatím je spíš na krůček od krachu.

Stanice metra, u níž se konferenční centrum nachází, je zavřená a obležená policií. Všichni, kdo na jednání míří, musejí vystoupit o stanici dřív a jít pěšky. Čekají se protesty aktivistů nespokojených s malým pokrokem, kterého se zatím podařilo dosáhnout, snad dokonce útok demonstrantů na konferenční centrum.

Policejní zátarasy jsou už stovky metrů od brány. Členové oficiálních delegací mohou být v klidu, ale novináři a příslušníci nevládních organizací mají důvod k nervozitě. Dostat se do konferenčního centra je občas docela velkým dobrodružstvím; propustky náhle pozbývají platnosti, v počítačovém systému chybějí jména registrovaných, komunikace mezi dánskou policií a bezpečnostními složkami OSN vázne. Výsledkem už byly i celodenní fronty u vstupu a obrovský chaos.

[image id=…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].