Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

TOP 09 vs. zelení

Nejzajímavější boj příštího roku svedou malé strany

Středoví voliči to měli v minulosti poměrně snadné. Menší liberální strany se jedny volby narodily, aby do druhých zvadly. Nebyl ale důvod k nářku, protože se mezitím ze země vyklubala další stranička. Letos je to složitější – hvězda posledních voleb Strana zelených sice značně zeslábla, ale rozhodně nemůže být řeči o tom, že je po ní (poslední průzkumy jí přisuzují zhruba čtyři procenta podpory). Vedle toho nicméně vyrostla TOP 09, která míří na většinu zelených voličů a vykazuje potenciál až deseti procent hlasů. Jak tedy souboj dopadne?

Nejdříve si rozeberme výchozí pozice. V tradičně demokratických zemích by se tyto strany o stejného voliče nepraly. Vždyť TOP 09 se hlásí ke křesťanskému konzervatismu a velmi pravicovému programu. Vedle toho Strana zelených je jednoznačně liberální, ekologická a už z podstaty věci více nakloněná prosazování jistých limitů lidské činnosti ničící životní prostředí.

Problém ale je, že středové strany se málokdy volí kvůli programu. Jde spíše o projev vzdoru vůči velkým stranám, o snahu vyjádřit odpor k praktikám velkých stran. Proto bylo velmi chytré vybrat za šéfa strany TOP 09 nezkorumpovaného a ctěného Karla Schwarzenberga. Přesto ale konec zelených nenastal, byť by historické zkušenosti s ODA a US-DEU naznačovaly, že se tak stát musí – ve chvíli, kdy se dostaly pod pět procent, začali téměř všichni jejich voliči…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].