Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Hračky od ježíška

V posledních letech se na trhu elektronických zařízení objevuje řada přístrojů, které budí dojem samoúčelných hraček, jež v podstatě k ničemu nejsou. Zvládají totiž v podstatě jen jednu funkci, což může být v dnešní době univerzálních notebooků či chytrých mobilních telefonů málo. Jejich komerční úspěch však svědčí o tom, že ne všichni se ně dívají s nedůvěrou.

WikiReader je přístroj, který má v paměti uloženy přes tři miliony článků z internetové encyklopedie Wikipedia.org. V heslech se listuje pomocí tří tlačítek; víc jich tato krabička připomínající dětskou hru ani nemá, protože už nic jiného neumí. Stojí přitom sto dolarů a dvě aktualizace ročně vyjdou jejího majitele zhruba na třetinu této sumy (více na thewikireader.com). Jak někdo může prodáva t hesla z Wikipedie, která jsou na internetu zdarma? Zařízení totiž uvedl na trh sám provozovatel internetové encyklopedie. Zdá se, že to byl úspěšný tah, WikiReader se před Vánoci objevuje mezi nejprodávanějšími dárky pro děti. A proč také ne – dokážete si představit lepšího průvodce v muzeu nebo galerii, kde se nelze připojit k internetu? WikiReader ví o velikánech světového umění skoro vše. Někteří rodiče mohou také ocenit, že děti získávají přístup ke zdroji informací, aniž by musely brouzdat po webu, který skrývá mnohá nebezpečí.

Podobných jednoúčelových zařízení v poslední době na trhu přibývá. Z popularity mikroblogovacího systému Twitter se zrodil nápad na jednoúčelové zařízení Twitter…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].