Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Musím se přiznat, že nevím, kdy naposled jsem měl tolik smíšené pocity.“
Premiér Jan Fischer po schválení státního rozpočtu na příští rok

Rozpočet v troskách
Rozezlený odešel úřednický ministr financí Eduard Janota po schvalování rozpočtu na rok 2010 z Poslanecké sněmovny. Původní a po složitých jednáních dojednaný rozpočtový deficit 163 miliard korun totiž poslanci levice s podporou lidovců a některých zelených zvýšili o 12 miliard korun. Díky nim nebudou příští rok klesat platy učitelům, policistům, hasičům a státním úředníkům. Na druhou stranu je už teď jasné, že schválený deficit je jenom číslo na papíře a deficit se
o 12 miliard prohloubí. Schvalování rozpočtu otřáslo vládou i stranami. ODS hrozí odchodem do opozice a Janota rezignací. Rozložení sil pravděpodobně zůstane při starém. Zda se některá z hrozeb naplní, se má rozhodnout tento týden.

Česko dá 300 milionů chudým
Česká republika dá chudým zemím celkem tři sta milionů korun na boj s klimatickými změnami. Premiér Jan Fischer oznámil, že peníze jdou z předem schváleného balíku pro rozvojovou pomoc a vláda tak nemusí hledat žádné další zdroje. Finance z Česka jsou součástí příspěvku Evropské unie, která do rozvojových zemí pošle celkem 7,2 miliardy eur, tedy v přepočtu 186 miliard korun.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Boj o NKÚ

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal čelí vyšetřování policie i atakům poslanců z kontrolního výboru. Je podezřelý z porušování povinností při správě cizího majetku. Poslanci ho kritizují také za to, že je vypoklonkoval ze své kanceláře, když tam přišli členové kontrolního výboru zkoumat hospodaření úřadu. Za honbou na Dohnala, který si vydržoval z peněz daňových poplatníků luxusní byt a vozový park, se ale zřejmě skrývá snaha ODS a ČSSD ovládnout nejdůležitější kontrolní instituce v zemi. V čele antimonopolního úřadu už stojí poslanec za ČSSD Petr Rafaj. Lze očekávat, že po případném Dohnalově pádu stane v čele NKÚ poslanec za ODS.

Velrybáři atakují ČSSD
Po ODS se praxe najímání „černých duší“ začala rozmáhat i v ČSSD. Během minulého týdne se třeba do strany v Bílině na Teplicku přihlásilo najednou sto členů. Stranická buňka jejich vstupu zabránila. Nábor členů v severních Čechách organizoval podle MF Dnes podnikatel a volební manažer strany Tomáš Horáček, který lákal mladé lidi na rauty a projížďky limuzínou. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se pro média vyjádřil, že mu hromadné nábory do strany nevadí. Chystá ale změnu stanov, kde plánuje takzvané členství na zkoušku, které by trvalo půl roku a nové členy prověřilo.

Romové se vrací z Kanady
Až osm set Romů se vrací z Kanady zpět do Česka, polovina z nich nedostala požadovaný azyl a ostatní čekání vzdali. Kanadské úřady považují situaci v Česku za bezpečnou, a žádosti o azyl proto zamítají. Podle Agentury Evropské unie pro základní lidská práva jsou však čeští Romové nejvíce diskriminovanou menšinou v celé Evropské unii. Zpráva je podložena rozhovory s 23 tisíci příslušníky etnických menšin v Evropě. Podobná situace je také Maďarsku, Polsku nebo Řecku.

Odebírání vysokoškolských titulů
Právo vysokých škol odebírat akademické tituly se blíží. Poslanci poslali do druhého čtení novelu vysokoškolského zákona, která by umožnila rektorům zahájit řízení o odebrání titulu do pěti let od jeho udělení. Důvodem k takovému kroku může být podle normy inspirované německým vzorem například snaha získat titul korupcí nebo plagiátorskou závěrečnou prací. Dosavadní pokusy odebírat tituly ve správním řízení, které ministerstvo školství doporučilo školám po aféře na právech v Plzni, se zatím nikdy nepodařilo dotáhnout do konce.

Očkování proti chřipce
Po celé České republice začalo očkování rizikových skupin dětí proti mexické chřipce ve třiceti čtyřech vakcinačních centrech. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví by mělo jít asi o 70 tisíc dětí. Mezi rizikové skupiny, pro které je očkování určeno, patří děti s chronickým onemocněním dýchacích cest, ledvin a srdce, poruchami imunity, onkologickým a neurologickým onemocněním.

Češi našli nový lék proti AIDS
Tým vědců z Akademie věd ČR, z Vysoké školy chemicko-technologické a z univerzity v německém Heidelbergu našel klíč k novému léku proti AIDS. Po deseti letech bádání odborníci přišli na cestu, jak bojovat s bílkovinou, která množení viru způsobuje. Na devět již existujících léků si lidské tělo po čase vytvoří rezistenci, nový objev ale slibuje dlouhodobé užívání bez problémů. Výroba léku by mohla trvat dalších deset let. V Česku počet nemocných virem HIV stoupá. Podle oficiálních čísel má v Česku nemoc AIDS kolem 1300 lidí, lékaři však mluví až o deseti tisících nemocných.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Praha je nejšpinavější město

Hlavní město České republiky patří k nejvíce znečištěným metropolím v Evropě. Tyto informace přinesla studie Green City Index, která byla minulý týden zveřejněna na kodaňské konferenci o klimatu a podílely se na ní společnost Economist Intelligence Unit a firma Siemens. Praha se celkově umístila na 24. místě ze třiceti pozorovaných míst, nejhůře odborníci známkovali pražskou politiku ochrany životního prostředí, velké množství vypouštění emisí CO2 a nevyhovující řešení dopravy. Na konci žebříčku se umístily například Kyjev nebo Istanbul, k nejekologičtějším městům se řadí skandinávské metropole.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Špidla ve vedení evropských socialistů

Odcházejícího českého eurokomisaře

Vladimíra Špidlu

zvolil v Praze kongres Strany evropských socialistů (PES) do svého předsednictva. Kromě toho bývalý český premiér zvažuje křeslo v Senátu Parlamentu ČR nabídnuté od ČSSD a hledá si místo v některém z bruselských levicových think tanků.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout