Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

S mobilem v posteli

Na pomoc milionům lidí, pro něž je ranní probuzení surovost a vstávání akt svízelný, ba zraňující, spěchají výrobci „chytrých budíků“. Lékaři tyto přístroje přímo nezatracují, ale ani jim příliš nevěří. Přesto stojí za pozornost – i jako milník digitální doby: poté, co nám mnoha mimořádně složitými přístroji zjednodušili bdění, vstupují inženýři na posvátné území říše snů.

Nejpropracovanější z nové kategorie výrobků Zeo Sleep Monitor je oblá krabička s decentním černobílým displejem. Snadno byste si ji na nočním stolku spletli s běžným radiobudíkem, kdyby k ní nepatřil dobíjecí stojánek na elastickou čelenku se senzorem. Ten celou noc měří elektrickou aktivitu mozku. Spáč si jej připevní na čelo (senzor komunikuje s přístrojem bezdrátově) a ráno už si na budíku může prohlédnout podrobnou statistiku: jak dlouho před usnutím „počítal ovečky“, kolikrát za noc se probudil, kolik hodin či minut strávil v REM fázi, při níž odpočívá mozek, a kolik v hlubokém spánku, kdy se regenerují svaly. Asi nejpraktičtější funkcí je avizovaná schopnost probudit člověka – třeba i pár minut před nastaveným časem – ve fázi lehkého spánku, takže není po procitnutí tak rozmrzelý a dezorientovaný.

Nasbíraná data lze nahrát na internet, analyzovat a porovnávat s průměrem. Je také možné vyplnit dotazník s otázkami jako „Kdy jste si dnes dali poslední kávu?“. Počítačový program se pak pokusí odhalit příčiny nespavosti.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].