Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Vodovoda

Koupit si je možné skoro všechno, je ale možné něco nekoupit? Prostě to dostat? To není snadné, dokonce ani když jde o sklenici vody z vodovodu, jejíž pořizovací cena je 1,25 haléře.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jednu pražanku, prosím. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Jednu pražanku, prosím. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Koupit si je možné skoro všechno, je ale možné něco nekoupit? Prostě to dostat? To není snadné, dokonce ani když jde o sklenici vody z vodovodu, jejíž pořizovací cena je 1,25 haléře. I když v některých restauracích se to povést může: požádáte, číšník se nezeptá nepřirozeným hlasem „cože“, ale donese čistou vodu, postaví ji před vás.

Jednoduchost a vstřícnost tohoto gesta okouzlila už řadu lidí a vyvolala vznik celého malého hnutí. Jeho příznivci žádají v restauracích ke své objednávce ještě vodu z kohoutku a na stránkách www.vodovoda.cz pak píší, co se stalo. Argumenty, proč to nejde, bývají různé. Například: je to nehygienické. Nedovolují to předpisy EU. Nelze, jsme restaurace. Tyto věty samozřejmě stojí za to dát se do boje, možná i ozbrojeného.

Jako první začali za vodu z kohoutku bojovat v Londýně. Na počátku byl poněkud výstřední červeno-zelený starosta Ken Livingstone. Pak také začal prosazovat pití vody z vodovodu v rámci kampaně London on Tap (www.londonontap.org). Argumentů měl dost: voda z vodovodu je stejně zdravá jako každá jiná, mnohem levnější a dokonce ani nemusí být senzoricky odpornější. Na důkaz toho přizval vinařský časopis Decanter přední someliéry a nechal je ochutnávat různé vody. Voda z londýnského vodovodu byla na třetím místě (za novozélandskou značkou Waiwera a za francouzským Vittelem.)

V Česku platí více méně totéž.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].