Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Velkoosecká sportovní

Ve Velkém Oseku neplánují jen tak nějaký plácek zakrytý vlnitým plechem. Do haly nazvané Národní bruslařský stadion se má vejít devět tisíc diváků, vedle rychlobruslařské dráhy se plánují i dvě hokejová hřiště.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jestli to nevyjde, můžeme se jít klouzat. (Starosta Otta) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Jestli to nevyjde, můžeme se jít klouzat. (Starosta Otta) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Rozbahněné ulice, několik zrezivělých továrních hal, nákupní středisko s prázdnými výlohami, za humny dálnice, před otlučeným kostelem Boží muka a v tabáku výprodej DVD. Takto vítá návštěvníky středočeská obec Velký Osek nedaleko Poděbrad. Má dva tisíce obyvatel a podle místních slouží už jen jako „noclehárna“. Všechno podstatné se prý odehrává v blízkém Kolíně a do Prahy je to autem dvacet minut.

Místní starosta Jiří Otta se to však před časem rozhodl změnit a na poli vedle místní skládky plánuje postavit zimní stadion i s hotelem. Mluví se o něm už dlouho, teď je tady však průlom: starosta na historickou stavbu konečně našel investora.

Ještě jsem ho neviděl

Ve Velkém Oseku totiž jak známo neplánují jen tak nějaký plácek zakrytý vlnitým plechem. Do haly nazvané Národní bruslařský stadion se má vejít devět tisíc diváků, vedle rychlobruslařské dráhy se plánují i dvě hokejová hřiště. Kluziště má být propojeno s luxusním hotelem tunelem a má k němu vést i speciální železniční přípojka. Ke stadionu se mají vypravovat zvláštní vlaky a budou jej využívat snad všichni bruslaři z celé republiky. V rámci tělesné výchovy se sem má ročně vypravit až půl milionu dětí. A nakonec i na první mistrovství světa v rychlobruslení pořádané ve Velkém Oseku jistě přijedou tisícovky fanoušků z celé Evropy. Aby ne – patronem projektu je česká šampionka

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].