Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Tajná demokracie

Václav Klaus nedávno odmítl ratifikovat tzv. Římský statut, jenž zakotvuje působení Mezinárodního trestního soudu. Ratifikace je přitom nezbytnou podmínkou pro to, aby se Česká republika stala smluvní stranou statutu. Prezident své důvody nezveřejnil. Znají je pouze ministři vlády, kterým napsal dopis, v němž podle informací Respektu zpochybňuje soulad statutu s ústavou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Komárek - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Komárek - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Jan Komárek

je doktorandem na Právnické fakultě Oxfordské univerzity, kde rovněž vyučuje právo Evropské unie. V letech 2004–2006 pracoval pro vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Evropským soudním dvorem.

Václav Klaus nedávno odmítl ratifikovat tzv. Římský statut, jenž zakotvuje působení Mezinárodního trestního soudu. Ratifikace je přitom nezbytnou podmínkou pro to, aby se Česká republika stala smluvní stranou statutu. Prezident své důvody nezveřejnil. Znají je pouze ministři vlády, kterým napsal dopis, v němž podle informací Respektu zpochybňuje soulad statutu s ústavou.

Nejprve otázka, o níž vášnivě diskutují právníci na blogu: Může vůbec prezident podle naší ústavy něco takového udělat? Podle jedněch je třeba pamatovat na to, že prezidentovo odmítnutí podpisu mezinárodní smlouvy nelze v parlamentu přehlasovat. Prezident je přitom z výkonu své funkce neodpovědný a v tomto konkrétním případě za něj nese odpovědnost vláda. Neomezená pravomoc prezidenta by podle těchto hlasů neodpovídala parlamentnímu systému vlády, na kterém spočívá česká ústavnost. S Římským statutem dokonce vyslovila souhlas parlamentní většina, která je jinak potřebná ke schválení změn ústavy. Má mít nikomu neodpovědný prezident možnost ignorovat vůli přímo volených zástupců voličů?

Na druhou stranu souhlas parlamentu s ratifikací…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].