Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

O krizi, stimulaci a našich expertech

Dánský předseda vlády Anders Fogh Rasmussen oznámil, že v jeho zemi se bude konat referendum o přijetí eura někdy v letošním roce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Dánský předseda vlády Anders Fogh Rasmussen oznámil, že v jeho zemi se bude konat referendum o přijetí eura někdy v letošním roce. Přestože většina Dánů je v současnosti pro přijetí eura, předseda vlády chce ještě před konáním referenda zajistit a vyjednat podporu všech hlavních politických stran.

Zatímco v Dánsku zjevně reagují na ekonomickou krizi potřebou většího se přimknutí k Unii, v Česku ve čtvrtek někteří senátoři za ODS oživili skvělou myšlenku nepřijmout ani Lisabonskou smlouvu.

Česká koruna zahájila prudký pád, ale i z toho se naši experti radují. Jistě si toho všichni obchodníci a investoři hned všimnou, oživí to náš export a navíc nás slabá koruna ochrání před strašidlem deflace. Inu, každý sám svého štěstí strůjcem.

‣ Mezinárodní měnový fond (MMF) předpověděl Německu v příštím roce pád ekonomiky o 2,5 procenta, v roce 2010 stagnaci – tedy nulu. Stimulační balíček pro německou ekonomiku, který většina našich expertů považuje za nehorázné utrácení, považuje MMF za nedostatečný. Německý vládní stimul, tedy to, co jde nad rámec tzv. automatických stabilizátorů (tedy mandatorní výdaje zvýšené ze zákona, především na základě vyšší nezaměstnanosti), činí 1,2 procenta HDP, podle MMF by to mělo být dvě procenta HDP. Uvidíme, co řeknou „levičáci z MMF“ (jak by asi řekli čeští experti) Česku, zvláště když vláda o chystaných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].