Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nové antény kulturního rádia

Art’s Birthday, tedy happening k „narozeninám umění“, je trojjedinou událostí: pardubickou, celoplošně českou a zároveň evropskou. Pro ty, kdo dnes hledají cesty, jak nenásilně najít čerstvému umění publikum, docela inspirativní podnik.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: V ČRo je aspoň něco v pořádku. (Mateřídouška) - Autor: Najialali.com • Autor: Respekt
Fotografie: V ČRo je aspoň něco v pořádku. (Mateřídouška) - Autor: Najialali.com • Autor: Respekt

V přítmí pardubického Divadla 29 blikají diody a kontrolky, záznam a přenos letí kamsi do éteru. Po zemi se plazí Tereza Dámcová s maskou na tváři, k intimnímu, žensky rituálnímu zpívání mixuje Jiří Suchánek elektronickou muziku. V rohu se rozsvítí červené světlo: něžně podivná performance dua Mateřídouška se právě připojila do vysílání Českého rozhlasu 3 – Vltava a rovnou i do celé sítě evropských veřejnoprávních stanic EBU.

Art’s Birthday, tedy happening k „narozeninám umění“, je trojjedinou událostí: pardubickou, celoplošně českou a zároveň evropskou. Pro ty, kdo dnes hledají cesty, jak nenásilně najít čerstvému umění publikum, docela inspirativní podnik.

Únos hlasatelky

V roce 1963 deklaroval Francouz Robert Filliou, že umění se zrodilo 17. 1. přesně před jedním milionem let v momentě, kdy pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Výroční happening Art’s Birthday, sdílený mezinárodně, se v posledních letech přesunul na rádiové vlny. Má to logiku: jednak pro možnost míchat příspěvky ze světa do jediného překvapivého proudu, ale i pro klidnou atmosféru média, které nepatří k posledním výkřikům módy, ale v ústraní cosi nabízí těm soustředěnějším.

V minulých letech se česká štace Art’s Birthday přenášela z pražského klubu NoD, letos ji hostilo agilní Divadlo 29, známé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].